Potprogram MEDIA sufinancira još jedan hrvatski skupni projekt za 2018. godinu

Unutar poziva za potporu razvoju skupnih projekata 2018. godine (EACEA/23/2017), a nakon ponovnog razmatranja prijave projekta, produkcijskoj kući Jaako dobra produkcija odobrena je potpora u iznosu od 130 000 eura. 

Skupni projekt produkcijske kuće Jaako dobra produkcija nalazio se na listi čekanja te je nakon reevaluacije uvršten na popis sufinanciranih projekata za 2018. godinu. Na isti je način sufinanciranje odobreno i trima drugim projektima produkcijskih kuća iz Irske, Austrije i Švedske, koji su se također nalazili na listi čekanja, s jednakim brojem bodova.

Sredstva odobrena za hrvatski projekt iznose 130 000 eura, što je najveća potpora jednom hrvatskom prijavitelju u okviru poziva za razvoj skupnih projekata. Jaako dobra produkcija ujedno je već četvrta hrvatska produkcijska kuća čija je prijava na spomenuti poziv rezultirala uspjehom.

U odobrenom skupnom paketu potporu za razvoj dobila su tri projekta:

  • Hello Isabel scenarista Marjana Alčevskog
  • Ne dao bog većeg zla scenarista i redatelja Slobodana Šijana (u koprodukciji s produkcijskom kućom Gargantua Films – producent Marko Paljić)
  • Robovi scenarista Marjana Alčevskog i redatelja Roberta Zubera.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima: 'Prijavitelj je u dobroj poziciji za razvoj više istodobnih projekata te ima solidne mogućnosti inovativnog pristupa opisanim aktivnostima. Povrh toga, priključeni filmski djelatnici talentirani su pojedinci. Kreativno i tematski sadržaj je snažno usmjeren na zemlje istočne Europe i njihovu zajedničku povijest, koja nije dobro poznata međunarodnoj publici. Ne dao bog većeg zla jaka je točka skupnog paketa, s priključenim međunarodno priznatim redateljem, kao i glavnim glumcem. Projekt ima dobro osmišljen financijski plan s nekoliko već osiguranih različitih izvora financiranja. Iskazano povjerenje bliskih partnera dobar je znak profesionalne vjerodostojnosti tvrtke te dinamičnosti njezine financijske razvojne strategije. Tvrtka je osmislila svoju strategiju sa zemljama Balkana kao primarnim partnerima; širi krug uključuje Poljsku, Nizozemsku i Austriju, a vanjski krug Tajvan kao sekundarne partnere. Strategija je ravnomjerno usmjerena prema ciljanoj, kao i međunarodnoj i profesionalnoj publici.'

Prethodna godina bila je uspješna za hrvatske prijavitelje, čije je sveukupno odobreno sufinanciranje iznosilo 738 230 eura. Ako tim sredstvima pridodamo i ona namijenjena produkcijskoj kući Jaako dobra produkcija, ukupna potpora koju su hrvatski korisnici osigurali iznosi 868 230 eura, što je dosad najveći hrvatski godišnji iznos dobiven iz Potprograma MEDIA. 

Hrvatski distributeri unutar automatske potpore distribuciji osigurali 158 699 eura potencijalnih sredstava

Rezultati prve faze – prikupljanje potencijalnih sredstava – automatske potpore distribuciji u 2019. godini donijeli su 158 699 eura potpore za sedam hrvatskih distributera.

U prvoj fazi poziva za automatsku potporu distribuciji (EACEA/05/2018) na popisu distributera koji su ostvarili pravo na potencijalna sredstva našli su se i hrvatski distributeri 2i Film, Blitz film i video distribucija, Discovery, Festival mediteranskog filma Split, Pa-Dora, Restart i UO Zagreb Film Festival.

U drugoj fazi istog poziva – dodatno ulaganje sredstava – navedeni distributeri imat će priliku uložiti osigurana potencijalna sredstva u koprodukciju nenacionalnih europskih filmova, stjecanje prava na distribuciju te prikazivanje europskih filmova.

Iznosi koje su pojedini distributeri osigurali:

  • Blitz film i video distribucija – 104.062 eura
  • Discovery – 19.689 eura
  • 2i Film – 13.311 eura
  • Restart – 5923 eura
  • Pa-Dora – 5916 eura
  • UO Zagreb Film Festival – 4907 eura
  • Festival mediteranskog filma Split – 4891 eura. 

*Vijesti su preuzete sa službene stranice DKE – Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.