Potprogram MEDIA podupire Animafest Zagreb, tri hrvatska projekta i pet hrvatskih distributera

Svjetskom festivalu animiranog filma Animafestu Zagreb i ove je godine Potprogram MEDIA omogućio financijsku potporu u iznosu od 41 000 eura. Osim toga, čak tri hrvatska projekta osigurala su potporu u iznosu od 135 000 eura, a pet hrvatskih distributera unutar automatske potpore distribuciji u 2019. godini osiguralo je 213 852 eura što čini ukupan iznos od 389 852 eura osiguranih za sve navedene projekte iz Hrvatske. 

Animafest Zagreb je među 33 projekta odabrana u konkurenciji što ju je činilo ukupno 95 prijava iz 30 europskih zemalja. U kategoriji prijava za potporu festivalima na prvom roku poziva EACEA/26/2019 osigurana su financijska sredstva u ukupnom iznosu od 1 579 000 eura.

Geografska raširenost odabranih festivala reflektira poprilično velik prostor obuhvaćajući 21 zemlju. Većina je prijava pristigla iz zemalja srednjeg i niskog produkcijskog kapaciteta, a među zemljama s najvećim brojem prijava ističu se Italija (15), Poljska (8) i Njemačka (7).

Hrvatska se, s tradicionalno uspješnom filmskom manifestacijom Animafest Zagreb i potporom u iznosu od 41 000 eura, našla na popisu što ga čini 21 zemlja članica Potprograma MEDIA s dobivenom financijskom potporom u okviru ovog poziva.

Važno je navesti da su s obzirom na razinu produkcijskog kapaciteta zemalja potpore za filmske festivale podijeljene na sljedeći način:

  • kategorija zemalja visokog produkcijskog kapaciteta: ukupno 8 festivala − iz Francuske, Italije, Njemačke (5) i Velike Britanije;
  • kategorija zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta: ukupno 9 festivala − iz Austrije, Belgije, Danske, Finske (2), Nizozemske i Poljske (3);
  • kategorija zemalja niskog produkcijskog kapaciteta: ukupno 16 festivala − iz Bosne i Hercegovine, Češke (2), Hrvatske, Islanda, Latvije, Makedonije, Portugala (3), Rumunjske (2), Slovenije, Srbije (2) i Ukrajine.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) u okviru prvog roka Poziva 26/2019 ovim je riječima ocijenila Animafest Zagreb:

"Animafest Zagreb nudi bogat i raznovrstan program tijekom samog događanja, ali i izvan održavanja festivalskog tjedna. Mehanizmi dopiranja do publike izrazito su učinkoviti te uključuju široku pokrivenost društvenih mreža. Raznolike festivalske aktivnosti namijenjene filmskom obrazovanju usmjerene su na sve dobne skupine. Festival ima razgranatu mrežu partnera i provodi konkretne akcije za razmjenu informacija i promidžbu europskih filmova, s dodatnim prostorom za povećanje inovativnosti. Europska dimenzija i njezina geografska raznolikost u skladu su sa zahtjevima poziva. Uspostavljene su mnoge aktivnosti za neizravno promicanje optjecaja i distribucije filmova te europskih talenata izvan samog događanja. Struktura tima je jasna, s iskusnim članovima na ključnim pozicijama."

Desk Kreativne Europe ‒ Ured MEDIA Hrvatske objavio je i rezultate prvog roka poziva koji se odnosi na potporu namijenjenu razvoju pojedinačnog projekta (EACEA 17/2019), a u okviru kojeg su čak tri hrvatska projekta osigurala potporu i to u iznosu od 135 000 eura. Unutar prvog roka poziva za razvoj pojedinačnih projekata pristiglo je 278 prijava. Financijska sredstva u ukupnom iznosu od 2,705 000 00 eura osigurana su za samo 64 projekta. 

Potprogram MEDIA odobrio je potporu u vrijednosti od čak 60 000 eura animiranom projektu Nutz u produkciji tvrtke Recircle. Uz redatelja, scenarista i producenta projekta Denisa Alentija autorski tim čine i Vjekoslav Živković te Marija Ivšić. Drugi projekt kojemu je odobrena potpora Potprograma MEDIA u iznosu od 50 000 eura jest igrani projekt Jimmy L u produkciji tvrtke Telefilm. Igrani film režirat će Pavo Marinković, a producent je Stanislav Babić. Posljednji projekt kojemu je odobrena potpora Potprograma MEDIA u okviru prvog roka poziva za razvoj pojedinačnih projekata u vrijednosti od 25 000 eura jest kreativni dokumentarno-igrani projekt Fiume o Morte! u produkciji udruge Restart. Ovaj projekt dogovoren je u koprodukciji s Francuskom, Slovenijom i Italijom. Režirat će ga Igor Bezinović, producenti su Tibor Keser i Vanja Jambrović, a koproducenti Fabrizio PolpettiniMarina Gumzi

Na kraju, pet hrvatskih distributera unutar automatske potpore distribuciji u 2019. godini osiguralo je 213 852 eura u konkurenciji od čak 270 prijava iz 32 zemlje članice Potprograma MEDIA. 

U prvoj fazi poziva za automatsku potporu distribuciji (EACEA/27/2018) na popisu distributera koji su ostvarili pravo na potencijalna sredstva našli su se i hrvatski distributeri 2i Film, Blitz film i video distribucija, Discovery, Festival mediteranskog filma Split i Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

U drugoj fazi istog poziva – dodatnom ulaganju sredstava – navedeni distributeri imat će priliku uložiti osigurana potencijalna sredstva u koprodukciju nenacionalnih europskih filmova te u stjecanje prava na distribuciju i prikazivanje nenacionalnih europskih filmova.

Unutar segmenta automatske potpore distribuciji (ponovnog ulaganja) hrvatski su distributeri u 2019. godini osigurali sredstva u sljedećim iznosima:

  • 2i Film 33 257 00 eura
  • Blitz film i video distribucija d.o.o. 148 440 00 eura
  • Discovery d.o.o. 15 600 00 eura
  • Festival mediteranskog filma Split 10 055 00 eura
  • Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival 6 500 00 eura.

*Vijesti su preuzete sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.