Potpora fonda Eurimages filmskim projektima Svećenikova djeca Vinka Brešana i Cure Andreje Štake

Projekti dugometražnih igranih filmova Svećenikova djeca (The Priest’s Children) Vinka Brešana i Cure (Girls) redateljice Andreje Štake dobili su novčanu potporu Eurimagesa, fonda Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcija, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva.

Na svojoj 126. sjednici koja se održavala od 6. do 9. ožujka u Luksemburgu, Upravni odbor Eurimagesa donio je odluku o sufinanciranju dugometražnih igranih filmova. Hrvatski film Svećenikova djeca i hrvatska manjinska koprodukcija Cure odabrani su među 16 projekata, iz oko četrdeset prijavljenih koje Eurimages sufinancira ukupnim iznosom od 4 950 000 eura.

Mediteranska komedija Svećenikova djeca redatelja Vinka Brešana nastaje prema scenariju cijenjenog filmskog scenarista Mate Matišića (Život sa stricem, Fine mrtve djevojke). Istoimena Matišićeva drama, praizvedena u režiji Božidara Violića u splitskom HNK 1999, bila je hvaljena od strane kritike, a izvedena je i na repertoaru moskovskog Puškin teatra. Vinko Brešan režirao je velik broj filmova koje su podjednako voljeli kritičari i publika. Njegova komedija Kako je počeo rat na mom otoku najgledaniji je hrvatski film u posljednjih dvadeset godina. Nositelj projekta je zagrebačka tvrtka Interfilm, a koproducent je srpska tvrtka Zillion Film. Film Svećenikova djeca nastaje uz potporu HAVC-a i Filmskog centra Srbije, a Eurimages ga sufinancira iznosom od 180 000 eura.

Projekt dugometražnog igranog filma Cure koji režira Andrea Štaka nastaje u koprodukciji Švicarske (Oko Fim Productions), Hrvatske (Živa Produkcija) i Bosne i Hercegovine (Deblokada Film). Radnjom smještenom u Dubrovnik 1990-ih, film Cure je drama s elementima misterije u čijem su središtu dvije 14-godišnje djevojčice. Veliku ulogu u filmu o odrastanju koja se temelji na stvarnim događajima odigrat će sam Grad Dubrovnik. Projekt je dosad podržan od strane Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine, Saveznog ministarstva za kulturu Švicarske, Filmske fondacije Zurich, Švicarske televizije, ZDF/ Arte i od strane HAVC-a, a Eurimages ga sufinancira iznosom od 320 000 eura.

Andrea Štaka je švicarska redateljica bosanskohercegovačkog i hrvatskog porijekla. Njezin debitantski dugometražni igrani film Gospođica (2006.) u kojem glavne uloge tumače Marija Škaričić i Mirjana Karanović nagrađen je, između ostalog, glavnom nagradom Festivala u Locarnu - Zlatnim leopardom i Srcem Sarajeva za najbolji film Sarajevo Film Festivala.

Eurimages je središnji filmski fond Vijeća Europe namijenjen poticanju koprodukcije, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva, koji godišnje podrži šezdesetak filmova. Odluku o sufinanciranju donosi komisija koja se sastoji od predstavnika svih 36 zemalja članica Vijeća Europe. Upravo održana 126. sjednica prva je od ukupno četiri sjednice Upravnog odbora Eurimagesa koje će se održati u 2012. godini.

Projekti koji su dobili potporu na 126. sjednici Upravnog odbora Eurimagesa:
American Vagabond - Susanna Helke (Finska, Danska)
Cure/Girls - Andrea Štaka (Švicarska, Hrvatska, BiH)
Epic - Pawel Pawlikowski (Poljska, Gruzija, Velika Britanija, Rusija, Francuska)
Grenade - Erik Poppe (Norveška, Irska, Švedska)
It's All so Quiet - Nanouk Leopold (Nizozemska, Njemačka)
Klauni - Viktor Taus (Republika Češka, Luksemburg, Slovačka, Finska)
L'écume des jours - Michel Gondry (Francuska, Belgija)
Menu Degustacio - Roger Gual (Španjolska, Irska)
Monica Z - Per Fly (Danska, Švedska)
Monsieur Delacour - Corneliu Gheorghita (Rumunjska, Francuska)
Singing Women - Reha Erdem (Turska, Njemačka, Francuska)
The File Petrov - Gueorgui Balabanov (Bugarska, Njemačka, Francuska)
The Priest's Children - Vinko Brešan (Hrvatska, Srbija)
The Role of a Life Time - Konstantin Lopushansky (Rusija, Bjelorusija, Finska)
Via Castellana Bandiera - Emma Dante (Italija, Švicarska)
Yozgat Blues - Mahmut Fazil Coskun (Turska, Njemačka)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.