Posljednji super 8 film Dana Okija prikazuje se u briselskom Argosu

Ovaj dugometražni eksperimentalno dokumentarni film može se pogledati do 3. prosinca, a vrijedi istaknuti kako je uvršten i u kolekciju i distribuciju Argosa. 

Slobodan Jokić, umjetničkog imena Dan Oki, je filmaš i umjetnik te profesor filmskih i elektronskih umjetnosti na Sveučilištima u Splitu i Zagrebu. Pripada generaciji koja je 90-tih godina prošlog stoljeća djelovala u Amsterdamu izražavajući se kroz film i fotografiju te koja je stvarala digitalne kinematografske baze podataka i interaktivne protokole pokretnih slika.

Posljednji super 8 film je snimljen u naslovnom formatu kroz period od tridesetak godina. Neki njegovi dijelovi od samoga su početka nastali kao filmovi, dok je većina njih prvotno pripadala privatnim snimkama. Kako je autor odrastao, te sazrijevao od adolescenta do srednjovječnog muškarca, tako su se mijenjali oblici i sadržaji filma. U njemu možemo vidjeti različite forme poput kućnih videa i performansa, ali i čiste dokumentarističke prikaze života. Posljednji Super 8 film je osobna izdaja svete vrste, u kojoj se kinematografsko uspostavlja kroz smrtni zagrljaj sjećanja i zaborava, poniranje u gubitak mentalnog teritorija koji nikada nije ni postojao, putovanje kroz zaborav kao domovinu svijesti.

 Argos je vodeći belgijski državni institut za umjetnički film i video. Ujedno je i prvi te još uvijek najobuhvatniji umjetnički centar posvećen ovom obliku kreativnog stvaralaštva. Poznat je u cijelom svijetu po predanom radu na zaštiti, restauraciji, produkciji i prezentacija umjetničkih filmova i videa. Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: prizori iz filma Posljednji super 8 film

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.