Počinju 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival u Karlovcu

Od 10. do 14. rujna grad na četiri rijeke postaje meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi koji će se prikazati u sklopu 24. Filmske revije mladeži i 12. Four River Festivala 'doplovili' su iz čak 50 zemlja diljem svijeta.

Revija i Festival manifestacije su koje okupljaju brojne autore i autorice iz regije i svijeta koji su se filmom počeli baviti već u ranoj mladenačkoj dobi. Na filmskom platnu u Karlovcu narednog tjedna tako će se prikazati najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije. 

Na natječaj je ove godine pristiglo 1546 filmova. U natjecateljski program uvršteno je 68 naslova: 27 stranih naslova u program Festivala te 41 hrvatski film u program Revije. O najboljima će odlučivati tri člana žirija: glumica Tihana Lazović, finska redateljica Katariina Räty te švedski producent Tobias Ingels.

Pored konkurencije, sve zainteresirane očekuje i bogat popratni program za sve uzraste. Večernji program bit će održan na najljepšim kino lokacijama; osim u Karlovcu (Korana), ove godine filmove ćemo gledati i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali i otkriti stare utvrde Karlovačke županije – dvorac Novigrad na Dobri i Stari grad Ozalj (Kupa). 

Festival u utorak, 10. rujna, na rijeci Korani (u slučaju lošeg vremena u Gradskom kazalištu Zorin dom), službeno otvara film Zagrebački ekvinocij, igrani film Svebora Mihaela Jelića koji je prije svega dvije godine upravo na ovom festivalu sudjelovao u službenoj konkurenciji s filmom Đaneri

U srijedu, 11. rujna, na rijeci Mrežnici posjetitelji će moći pogledati igrani film Dom redatelja Darija Pleića, koji propituje kako preživjeti životnu situaciju u kojoj o niti visi budućnost jedne obitelji. 

U četvrtak, 12. rujna će se na rijeci Dobri prikazivati kratkometražni filmovi Tina & Sendy redateljice Hani Domazet, Ultra Igora Jelinovića te Ko'lko god nas noge nose Renate Lučić

Pretposljednji festivalski dan na rijeci Kupi, 13. rujna gledamo igrani film Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantića. Glavnu ulogu u filmu tumači Frano Mašković koji će gostovati na projekciji. 

Popratni program 'Najbolje iz dječje filmske kuhinje', ukazuje nam na one autore i autorice koji su svoj filmski uspjeh ostvarili još prije srednjoškolske dobi i uključuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Projekcije filmova podijeljene su u osam tematskih cjelina. 

I ove godine se ostvaruje uspješna suradnja s Prodigy Campom iz Seattlea koji će dodijeliti stipendiju jednom od najbolji mladih filmaša. Ta je suradnja rezultat dugogodišnjeg oduševljenja američkog filmaša Hadleya Hilela Four River Film Festivalom gdje je godinama dolazio kao autor. Hadley je jedan od najvećih ambasadora Revije i Festivala u Americi, a zahvaljujući njemu, ostvarena je suradnja s festivalima National festival of talented youth u Los Angelesu i All American Film Festivalom u New Yorku, školom koja usko surađuje s holivudskim studijima – Relativity School u L.A.-u te kampom za najtalentiranije filmaše – Prodigy Camp u Seattleu. 

Programski segment 'Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima' i ove godine posjetiteljima približava slične festivale i radionice u Hrvatskoj i svijetu. Također, edukativni program ove je godine izuzetno opsežan i bogat te uključuje niz radionica i masterclassova renomiranih hrvatskih i svjetskih filmskih djelatnika i autora. 

Nagradu Žuta zastava ponovno se dodjeljuje autorima filmova iz Hrvatske i svijeta koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuju nasilje. 

Nagradu medijski predstavlja emisija o filmu za djecu i mlade Kokice u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije, a bit će održana i tradicionalna debata s temom 'Trebaju li za nasilje maloljetnika zakonski odgovarati njihovi roditelji ili skrbnici?' pod stručnim vodstvom Boška Picule.

Više o Festivalu i Reviji možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.