Počinje 7. STIFF: Međunarodni studentski filmski festival prvi put online

Međunarodni studentski filmski festival/Student international film festival (STIFF) u svom sedmom izdanju održat će se od 26. do 29. studenog u Art-kinu u Rijeci, te po prvi put i online.

Potaknuti nesigurnom situacijom u doba pandemije, organizatori su odlučili omogućiti sigurno praćenje festivalskog programa svima koji zbog svojeg i tuđeg zdravlja ostaju u svojim domovima. U riječkom Art kinu kao i kroz web stranicu festivala, gledatelji iz cijelog svijeta moći će pogledati 40 filmova iz 20 zemalja svijeta podijeljenih u jedanaest programskih blokova koji će se natjecati za nagrade - najbolji igrani, animirani i dokumentarni film te nagradu publike.

U četiri dana festivala programski blokovi gledatelje će voditi kroz najrazličitije teme, od lutanja stvarnim i imaginarnim prostorima u programu Skitnice koji nas svojom poetičnošću mami na put bez povratka, preko Rubova sigurnosti jednoličnih i izvjesnih života u kojima smo prečesto učahureni, pa do sasvim uvrnutih i jedinstvenih težnji i želja osebujnih protagonista u programu Brije. Gledaju se filmovi od Brazila do Australije, Estonije i Norveške do nama susjednih zemalja, dok će Izrael predvoditi uvijek izvrsnim animacijama.

U program je uvršten i finalist za studentskog Oscara, hrvatsko-belgijski igrani film The Stamp redatelja Lovre Mrđena koji donosi priču o izbjeglici suočenim s hladnom birokracijom strane zemlje. Iz susjedne Srbije stiže film nagrađivanog mladog redatelja Nikole Stojanovića Šerbet koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji studentski film. Film mlade Varaždinke s riječkom adresom, Bele Bračko-Milešević, Još uvijek ne znam, nastao na Blankovoj školi dokumentarnog filma za vrijeme karantene, vodi u melankolično sanjarenje o domu i odrastanju.

Ovogodišnje selektorice filmskog programa su Maša Drndić, Marta Ban i Sendi Bakotić.

Popratni program festivala posvećen zvuku

Kako bi se dublje istražila uloga zvuka u filmu, ali i njegov utjecaj u suvremenom društvu, za STIFF festival 2020. kreiran je popratni program pod nazivom Zvučne okupacije koji će kroz inovativan audiovizualni sadržaj alterirati ulogu zvuka, postaviti ga u ravnopravan ili dominantan položaj u odnosu na sliku.

Vodeći se idejom kako kroz proučavanje zvukova grada možemo otkriti puno o društvenim, političkim i ekonomskim silama koje djeluju u njemu, program će okupirati zvukom galerijski, virtualni, radijski i javni prostor Rijeke.

Kroz četiri dana (od 26. - 29.11.) na šest lokacija u gradu, Riječani će moći doživjeti zvuk kroz četiri festivalska programa: Soundtrack svakodnevice (zvučne instalacije i performansi u javnom prostoru), SoundBox (multimedijalna izložba u pop-up galleriji Korzo 26c), ChatterBox (slušaonica i emisije na community radiju Radio Roži) te Zvučne okupacije (multimedijalna izložba u Omladinskom kulturnom centru Palach). Okupljajući inozemne i lokalne autore/ice, program Zvučne okupacije hommage je zvuku kao temeljnom generatoru kako svakodnevnog tako i umjetničkog impulsa.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Festival je organiziran u partnerstvu s Art-kinom i Radio Rožom, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), EPK Rijeka 2020 i Primorsko-goranske županije.

Sve ostale informacije i detaljan raspored potražite na službenim stranicama festivala ili na Facebooku

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.