Počinje 5. izdanje PRESS film festivala

Ovogodišnje, peto izdanje PRESS film festivala posvećeno je lažnim vijestima, koje su postale dio naše svakodnevnice. Festival će trajati dva dana, a otvara se u petak 30. kolovoza u hotelu Central u Hrvatskoj Kostajnici. Kako ističu organizatori iz Ekološko kulturne scene EKS pozvano je mnoštvo novinara koji će govoriti o fenomenu i problemu fake newsa.

Uz tribinu, filmske radionice za najmlađe 'Digital Generation' te projekcije, sudionici i posjetitelji će moći pogledati i izložbu fotografija Nikole Šolića, koja će prikazati početke tvoraca lažnih vijesti što su uzburkale našu regiju.

'Prikazat ćemo i nekoliko filmova od kojih su tri dugometražna, a jedan će imati svoju hrvatsku premijeru. Kratkometražni filmovi Marijana Crtalića, Sandra Totha, Iare Lee i Mislava Rotima također imaju svoje premijere na našem festivalu', navode organizatori dodajući kako je veliku ulogu u realizaciji festivala imao i partnerski odnos s  Hrvatskim novinarskim društvom, koje im je dalo veliku podršku. 'Ovogodišnji vizual nam je ustupio fotoreporter Pixsella Davor Puklavec, dok smo za  tribinu o fake newsu i tužbama protiv novinara pripremili izlaganja Hrvoja Zovka, Ilka Ćimića, Petra Vidova, Tomislava Levaka i Gorana Borkovića te još mnogih novinara koji su najavili svoj dolazak', navode iz Ekološko kulturne scene EKS. 

Festival se otvara 30. kolovoza u 19 sati u hotelu Central gdje će tog dana biti i projekcije filmova, dok se sljedeći dan projekcije filmova u večernjim satima sele na lokaciju spomen-obilježja Gordanu Ledereru, u selo Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Ulaz na sva događanja je slobodan.

Inače, prije pet godina udruga Ekološko kulturna scena EKS pokrenula je festival filma posvećen novinarstvu i fotoreportažama. Kao svojevrsni hommage poginulim kamermanu HRT-a Gordanu Ledereru te ruskim novinarima Kurinoju i Noginu, festival je dosad obradio teme ratnog novinarstva, govora mržnje, putopisa, migrantske krize i istraživačkog novinarstva.

Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.