Počinje 40. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Svoje će svjetske premijere upravo na festivalu u Torontu, jednom od najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu, doživjeti dvije hrvatske koprodukcije; film Vrapci redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona koji se prikazuje u selekciji Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema) i Full Contact u režiji Davida Verbeeka koji se prikazuje u novom žiriranom programu festivala pod nazivom Platforma. Međunarodni filmski festival u Torontu održava se od 10. do 20. rujna. 

Film Vrapci nastao u koprodukciji MP filmske produkcije iz Hrvatske s prikazivanjem kreće 11. rujna, a progovara o 16-godišnjem Ariju koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. U takvim beznadnom i teškom okruženju, Ari se mora dokazati i pronaći svoj put.

U filmu glume Ingvar E. Sigurðsson, Kristbjörg Kjeld, Atli Óskar Fjalarsson, Björk Björnsdóttir i Rade Šerbedžija. Ekipa iza kamere uključuje montažera Jacoba Sechera Schulsingera i direktoricu fotografije Sophiu Olsson. Producenti filma su Mikkel Jersin (Nimbus Film i Nimbus Iceland), Brynhildur Birgisdottir, Igor A. Nola i Lilja Osk Snorradottir. Uz Nimbus Film i Nimbus Island, koji potpisuju produkciju, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola. Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.

Inače, u programu Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema) publika će vidjeti ukupno 60 pomno odabranih naslova među kojima su i Koza u režiji Ivana Ostrochovskýja, Čekaonica sarajevskog redatelja s kanadskom adresom Igora Drljače, An redateljice Naomi Kawase, Jedan kat ispod Radua Munteanua te mnogi drugi. 

Manjinska koprodukcija Full Contact nastala je u produkciji tvrtke Lemming Film, a snimanje je prošle godine odrađeno i na lokacijama u Hrvatskoj koja je 'glumila' Jemen, pustinju Nevade, grad Brisel i pusti otok u oceanu. Na filmu je radilo 95 posto domaćih filmskih profesionalaca, a u Torontu će se prvi put prikazati 15. rujna. 

Glavne uloge u filmu tumače francuske filmske zvijezde Gregoire Colin, Slimane Dazi i Lizzie Brocheré, a za snimanje u našoj zemlji bila je zadužena Jaako dobra produkcija u suradnji s Nukleus filmom. Producenti su Siniša Juričić, Leontine Petit, Eva Eisenloeffel i Joost De Vries, a kameru potpisuje Frank Van Den Eeden. Full Contact je psihološki triler o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu. 

Konkurencija selekcije Platforma uključuje svjetsku premijeru dugo očekivanog filma High-Rise Bena Wheatleyja, distopijski prikaz društva koje započinje klasni rat u stanu u visokogradnji. U filmu, snimljenom prema romanu JG Ballarda iz 1975., glume Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans i Elisabeth Moss.

Pokrenut 1976. godine, TIFF se posljednjih godina profilirao kao jedan od najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu i najvažniji showcase za filmove koji pretendiraju na Oscare. Festival otvara film Demolition kanadskog redatelja Jean-Marca Valléea (poznatog po biografskoj drami Dobri dileri iz Dallasa), u kojem su glavne uloge odigrali Jake Gyllenhaal i Naomi Watts, a zatvara Mr. Right u režiji španjolca Paca Cabezasa.  

Sve detalje vezane uz 40. TIFF potražite na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.