Počeli su Dani umjetničkog filma u Bolu na Braču

U suradnji s Centrom za kulturu Općine Bol i u sklopu kulturne manifestacfije 30. Bolsko lito, i ove osme godine zaredom na poziv naše međunarodno priznate umjetnice Renate Poljak, nastavljaju se Dani umjetničkog filma u Bolu na Braču.

Ovogodišnja lokacija je kino pod zvijezdama - Ljetno kino Bol, koje će u četiri dana (od 15. do 18. kolovoza) postati jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj gdje se može vidjeti suvremena umjetnička produkcija u formi videa i filma. Sve projekcije započinju u 22 sata u Ljetnom kinu Bol i za posjetitelje je besplatan ulaz na sve projekcije.

U petak, 16. kolovoza, publika će vidjeti radove Borisa Poljaka, snimatelja i režisera koji će u Bolu predstaviti trilogiju filmova koji funkcioniraju po principu opservacijskog dokumentarca i izazivaju oduševljenje publike. Posljednja dva filma Borisa Poljaka Autofocus i Oni samo dolaze i odlaze sakupljaju nagrade po festivalima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Trećeg dana festivala, 17. kolovoza, bit će prikazani radovi Phila Colinsa koji živi u Berilnu, a porijeklom je iz Runcorna u Engleskoj te je bio i jedan od nominiranih kandidata za Turnerovu nagradu. Colins je inače poznati vizualni umjetnik kao i režiser, a u Bolu će predstaviti svoj film Parada (Ceremony) koji povezuje Manchester iz 2017. godine i Oktobarsku revolucije iz 1917. godine.

Zadnjeg dana programa 18. kolovoza, publici će se predstaviti radovi Grkinje Eve Stefani. Njezini filmovi puni su prekrasnih filmskih snimki s 8mm ili 16mm vrpce, intimnih citata i komentara koji tvore njezin svijet. Eva je dokumentarna redateljica, vizualna umjetnica i pjesnikinja koja je izlagala na Documenti 14. i na Venecijanskom bijenalu 2019. godine. Njezin film Rukopis (2017.) koji će također biti prikazan, dobio je  glavne nagrade u međunarodnoj konkurenciji festivala u Oberhausenu 2018. godine. 

Program Films Like No Other / Neki drugi film održava se uz potporu Centra za Kulturu Općine Bol, Kina Mediteran, HAVC-a i Ministarstva Kulture te su sve projekcije i popratni programi besplatni.

Naslovne fotografije: scene iz filmova ParadaRukopis; kino Bol

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.