Otvoren 12. Subversive Festival

Hrvatskim premijerama filmova Vardi od Agnès, autobiografskog dokumentarca i posljednjeg ostvarenja nedavno preminule francuske kinematografske veteranke Agnès Varde te igranog debija renomiranog fotografa Richarda Billinghama, Ray&Liz, u zagrebačkom kinu Europa, u nedjelju, 5. svibnja, počelo je 12. izdanje Subversive Festivala koji će se u sljedeća dva tjedna, do 18. svibnja, održavati u kinima Europa i Tuškanac, Kulturno informativnom centru (KIC), Muzeju suvremene umjetnosti te Pogonu Jedinstvo.

Na samom početku ceremonije otvaranja, direktor Subversive Festivala, Nikola Devčić pozvao je brojnu publiku u kinu Europa da gromoglasnim pljeskom zahvali svima koji su u posljednjih 10 godina činili da kino Europa vibrira i svijetli te da se tako obilježi kraj jedne velike dekade koju je obilježio rad ovog kina koje se uskoro zatvara. Podsjetio je i da je 2019. godina velikih obljetnica: 230. obljetnica Francuske revolucije, 100. obljetnica smrti Rose Luxemburg, 60. obljetnica Kubanske revolucije te 30. godišnjica pada Berlinskog zida: 'Te obljetnice nisu mrtve jer u njima još uvijek ima jedna iskra koja rezonira a to je sloboda, bratstvo i jednakost – povijesni zadatak ove generacije i ljevice je da odustane od fragmentacije, da se ujedini, jer jedino zajedno možemo', istaknuo je Devčić.

U prvom tjednu Subversive Festivala naglasak je na filmskom programu koji je najavila direktorica Subversive Film Festivala Dina Pokrajac: 'Osim posljednjeg filma veteranke francuske i novovalne kinematografije Agnès Varde, pripremili smo i njezinu iscrpnu Retrospektivu koja će održavati u kinu Tuškanac i koja je presjek njezine duge, 60-godišnje karijere'.

Sinoć je prikazan prvi film iz igrane konkurencije SFF-a, debi renomiranog fotografa Richarda Billinghama, Ray&Liz, o njegovom djetinjstvu u jednoj britanskoj radničkoj obitelji u doba tačerizma. 'U filmskom dijelu programa moći ćete pogledati više od 50 recentnih i provokativnih filmskih naslova čiji autori kritički promišljaju svijet oko sebe i pokušavaju otvoriti nove horizonte kako u sadržajnom tako u estetskom smislu', zaključila je Pokrajac.

Na 12. Subversive Festivalu održat će se i niz promocija knjiga domaćih i stranih autora kao što su Didier Eribon, Geoffroy de Lagasnerie, Pavle Levi, Marguerite Duras i Jean-Luc Godard, Alain Badiou, Ana Peraica, Sara Farris, Tithi Bhattacharya.

Više o filmskom programu Subversive Film Festivala, kojemu je tema 'U potrazi za izgubljenim analognim vremenom', potražite ovdje

Iz ovogodišnjih programa Subversive foruma, AlterEkonomskog foruma, Balkanskog foruma te interdisciplinarnih radionica pod nazivom Vizualne konstrukcije političkog kreiranih partnerskom sinergijom Multimedijalnog instituta (MaMa), Instituta za političku ekologiju (IPE), Centra za ženske studije, FundActiona i Guerrille ‒ ističu se gostovanja trenutačno najmarkantnijih francuskih filozofa i pisaca: Didiera Eribona ('Povratak u Reims'), Geoffroya de Lagasneria ('Misliti u lošem svijetu') i Edouarda Louisa.
 
Osim njih, na festivalu će gostovati i feminističke autorice Tithi Bhattacharya ('Feministički manifest za 99%'), Sara Farris ('In the Name of Women's Rights: The Rise of Femonationalism') te američka filozofkinja Jodi Dean.
 
Treći AlterEkonomski forum uz brojne goste iz regije, Europe i Latinske Amerike predstavit će Michaela Heinricha, profesora ekonomije i predstavnika tzv. novog njemačkog čitanja Marxa te Riccarda Bellofiora, profesora političke ekonomije sa Sveučilišta iz Bergama koji će govoriti o globalnoj ekonomskoj krizi i krizi europskog neomerkantilizma te o usponu radikalne desnice u Italiji iz političko-ekonomske perspektive.
 
Ishay Landa, povjesničar i pisac s izraelskog sveučilišta u Ra'anani predavanje će održati na temu totalitarizma kao 'masovne histerije', dok će teme političkog organiziranja i društvenog mobiliziranja obraditi Sandro Mezzadra, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni. U goste dolazi i filozof i publicist, Boris Buden.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Film Festivala, Subversive Foruma, Balkan foruma, AlterEkonomskog foruma i Interdisciplinarnih radionica: Vizualna konstrukcija političkog ‒ ulaz je besplatan.

Više o programu Subversive Festivala, kojem je tema 'Europa na rubu', pronađite ovdje.

Naslovne fotografije: *otvaranje festivala; *Christopher Peter Marcich; vizual festivala
(*autorica fotografija je Sanja Bistričić) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.