Odgođen 73. Filmski festival u Cannesu

Organizatori filmskog festivala u Cannesu donijeli su odluku da se festival ove godine neće održati od 12. do 23. svibnja kako je bilo predviđeno. U ovom trenutku razmatra se nekoliko opcija, a najvjerojatnija je ona da se festival održi krajem lipnja ili početkom srpnja. 

"Zbog zdravstvene krize i razvoja situacije u Francuskoj i inozemstvu, Filmski festival u Cannesu neće se biti u mogućnosti održati u planiranom razdoblju od 12. do 23. svibnja. Razmatra se nekoliko opcija kako bi se festival mogao održati, a jedna je pomicanje datuma na kraj mjeseca lipnja ili početak srpnja", navodi se u priopćenju organizatora.

Dodali su i kako će konačna odluka biti donesena u dogovoru s vlastima kada se zdravstvena situacija popravi.

Ista odluka odnosi se i na program '15 dana autora' ('La Quinzaine des réalisateurs') koji se odvija paralelno s festivalom u Cannesu. Selekcijski postupak prijavljenih filmova i dalje je u tijeku iako nije poznato hoće li, kada i na koji način selekcija biti objavljena. 

Cjelovito priopćenje festivala u Cannesu dostupno je na ovoj poveznici, a priopćenje vezano uz program '15 dana autora' potražite ovdje

Otkazani ili odgođeni i ostali filmski festivali diljem svijeta

Ovih se dana, točnije od 13. do 22. ožujka, trebao održati i SXSW festival (South by Southwest) u Austinu (Texas, SAD), no događaj, koji godišnje privuče oko 400 000 posjetitelja, je otkazan.

Lisabnonski festival animiranog filma Monstra trebao se održati od 18. do 29. ožujka, ali je odgođen. Novi datum održavanja, poručuju s festivala, još nije poznat. 

Međunarodni filmski festival u Pragu Febiofest trebao se održati od 19. do 27. ožujka, no zbog novonastale situacije održat će se od 18. do 25. rujna 2020.

Od 1. do 5. travnja trebao je biti održan Go Short - međunarodni festival kratkometražnog filma u nizozemskom Nijmegenu, no festival je otkazan. 

44. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Hong Kongu također je odgođeno do daljnjeg, a trebao se održati od 24. ožujka do 6. travnja.

Najstariji beogradski filmski festival, Martovski festival, ove se godine po 67. put trebao održati od 25. do 29. ožujka. Festival je odgođen, a novi datum još nije poznat. 

Njujorški Filmski festival u Tribeci se trebao održati od 15. do 26. travnja, no i on je odgođen do daljnjeg.

SEEfest - Filmski festival jugoistočne Europe trebao se u Los Angelesu odvijati od 29. travnja do 6. svibnja, no i on je odgođen. Organizatori se nadaju da će se festival ipak moći održati krajem proljeća, a o novom će datumu pravovremeno obavijestiti javnost.

Jedan od najznačajnijih festivala kratkometražnog filma, onaj u njemačkom Oberhausenu, svoje 66. izdanje otkazuje. Festival se trebao održati od 13. do 18. svibnja, a na njemu se, ističu organizatori, trebalo prikazati više od 500 filmova iz 70 zemalja. 'Festival nam je nemoguće prebaciti na neki drugi datum zbog financijskih i organizacijskih razloga, no zato razmišljamo koje bismo festivalske programe mogli ponuditi online, koje bismo mogli odgoditi do sljedeće godine, a koje ćemo morati potpuno otkazati', izjavio je direktor festivala Lars Henrik Gass.

Odgađa se i 74. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu koji se trebao održati od 17. do 28. lipnja. Organizatori festivala poručuju da 'razmišljaju koji se dijelovi festivala mogu održati kasnije ove godine', a o novim će datumima, ističu, na vrijeme obavijestiti javnost.

Podsjećamo kako je odgođena ili otkazana i većina događaja vezanih uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, a tiču se AV sektora. Detalje potražite na ovoj poveznici ili ovdje

Naslovna fotografija preuzeta je sa službene stranice www.festival-cannes.com
(*73rd Festival de Cannes © Antonin Thuillier / AFP)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.