Objavljen cjeloviti program 14. Zagreb Film Festivala

Organizatori Zagreb Film Festivala predstavili su u četvrtak 27. listopada cjelokupni program 14. izdanja koje će se održati u Zagrebu od 12. do 20. studenog, te otkrili sve novitete i bogati natjecateljski program i posebne programe. Novitet je da će se zagrebačko otvaranje Festivala po prvi put moći virtualno pratiti i u Rijeci, putem live streaminga u Art-kinu Croatia, te da će se projekcije održavati i u F22 - Novoj akademijskoj sceni te u Goethe-Institutu.

Natjecateljski program 14. ZFF-a broji 13 naslova, od čega za četiri dugometražna igrana filma režiju potpisuju žene. Uz Hanu Jušić (Ne gledaj mi u pijat) i Katarinu Zrinku Matijević (Trampolin), tu je i izraelska autorica Maysaloun Hamoud s izraelsko-francuskim filmom Dva svijeta, koji govori o tri mlade Arapkinje u Tel Avivu koje balansiraju između urbanog života i tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, te gruzijska autorica Rusudan Glurjidze s autobiografskom dramom Kuća drugih, nastalom u koprodukciji s hrvatskom Embrio Production.

Za nagradu Zlatna kolica natječe se i finski biografski film Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija Juhoa Kuosmanena, koji otvara festival. Tu je i francuski debitant Morgan Simon s dramom Okus tinte, bajkovito ostvarenje Srđe Penezića Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato, gdje se u ulozi glavnog junaka pojavljuje se jedna od nama najpoznatijih glumačkih zvijezdi bivše države Slavko Štimac, zatim Noćne životinje u režiji Toma Forda, debitantsko ostvarenje rumunjskog redatelja Bogdana Mirice Psi, Flamansko nebo u režiji Petera Monsaerta, te Miran čovjek kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa. U natjecateljskom se programu prikazuje i manjinska hrvatska koprodukcija Oslobođenje Skoplja u režiji Rade i Danila Šerbedžije, kao i Sukob (The Clash) egipatskog redatelja Mohameda Diaba.  

Zanimljivo je da i u preostalim natjecateljskim programima prevladavaju žene. U natjecateljskom programu kratkometražnog filma, od ukupno deset filmova šest su režirale autorice, a žene potpisuju i neke od najiščekivanijih naslova iz natjecateljskog programa Kockice koji broji ukupno deset ostvarenja. Kockice ove godine prikazuju ove naslove: 13+ Nikice Zdunić, Fabijan Lovre Mrđena, Grimizno Dijane Mlađenović, Kako je Iva otišla 16. rujna 2016. Tomislava Šobana, Med i mliko Marka Jukića, Mliječni zub Saše Bana, Morska pjena Igora Jelinovića, Po čovika Kristine Kumrić, Prije mraka Bojana Radanovića i Tanja Jasne Nanut. Također, van konkurencije prikazuje se Zvir Miroslava Sikavice, a publika će i na posebnoj projekciji vidjeti film Transmania grupe hrvatskih redatelja.

Na zatvaranju 14. ZFF-a obilježit će se 20 godina od nastanka kultnog filma Davida Cronenberga Sudar (Crash), projekcijom spomenutog filma u prisustvu australsko-kanadske glumice Deborah Kare Unger

O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivat će žiri u sastavu: Andreas Dresen, njemački redatelj; Fred Breinersdorfer, producent i scenarist te Mira Staleva, zamjenica direktora Sofia Film Festivala. O najboljim filmovima iz kratkometražnog natjecateljskog programa odlučivat će žiri u sastavu: Vanja Kaluđerčić, selektorica; Daina Oniunas-Pusić, lanjska pobjednica u programu Kockice te Nora el Hourch, prošlogodišnja pobjednica u kategoriji kratkometražnog filma.

Posebnost ovogodišnjeg natjecateljskog programa jest i što će po prvi put na Zagreb Film Festivalu biti organizirane projekcije prilagođene slijepima i slabovidnima te gluhima i osobama s oštećenjima sluha. Inkluzivne projekcije filmova Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato i Trampolin organizirane su u suradnji s Udrugom Zamisli te uz potporu HBOR-a.

Također, program Ponovno s nama koji okuplja autore čiji su prethodni filmovi igrali na ranijim festivalskim izdanjima, ove godine postaje natjecateljskog karaktera. O pobjedničkom filmu kojem će pripasti nagrada Zlatni bicikl odlučivat će hrvatski žiri u kojem ove godine sjede producentica Vanja Sremac, montažer Tomislav Pavlic i redatelj Jure Pavlović. U ovom se programu prikazuje sedam filmova, među njima i Goran Nevia Marasovića te manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiuja.

U natjecateljskom programu PLUS, namijenjenom srednjoškolcima, prikazuje se pet ostvarenja, a o najboljem će odlučivati žiri sastavljen od petero zagrebačkih srednjoškolaca. Program Velikih 5 donosi pažljivo odabrane filmske atrakcije iz pet najvećih europskih kinematografija; program Moj prvi film obilježava stotu obljetnicu irske borbe za nezavisnost te donosi niz debitantskih ostvarenja danas uspješnih i poznatih irskih redatelja; program Čemu smo se smijali u socijalizmu predstavlja ponajbolje naslove iz žanra komedije iz golemog arhivskog blaga istočnoeuropske kinematografije; program Mockumentarci donosi najosebujnija ostvarenja ovoga žanra, dok deseto izdanje programa za najmlađe, Bibijada by RBA, prikazuje 11 dugometražnih i kratkometražnih filmskih klasika i recentnih ostvarenja iz država Beneluxa. Također, ZFF nastavlja suradnju s Europskim parlamentom, te će u programu Dan Lux filma predstaviti tri ovogodišnja finalista koji konkuriraju za Nagradu LUX. 

Generalni pokrovitelj festivala je Hrvatski Telekom, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i program Kreativna Europa - potprogram MEDIA. Program Zagreb Film Festivala dostupan je online na službenoj festivalskoj stranici, a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i preko internetske stranice www.kupiulaznicu.zff.hr.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.