Novi hrvatski filmovi u Kinoteci: Osmi povjerenik, Koja je ovo država, Za ona dobra stara vremena i Sam samcat

Tjedan u kinu Kinoteka započinje u utorak, 5. veljače dramom Sam Samcat u režiji kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića. U srijedu, 6. veljače na rasporedu je novi film Vinka Brešana Koja je ovo država, dan kasnije u društvu Osmog povjerenika putuje se na Trečić, a film Za ona dobra stara vremena prikazuje se u petak, 8. veljače. 

Tjedan u kinu Kinoteka započinje u utorak, 5. veljače dramom Sam Samcat u režiji našeg kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića. Marko (Rakan Rushdaiat) gotovo nikada nije sam: sa svih ga strana okružuju obitelj, prijatelji i kvartovski dušebrižnici. No najmanje kontakta ima s osobom koju voli najviše – sa svojom kćeri koja živi s majkom. Kada pokrene postupak da mu se odobri češće viđanje djeteta, Marko ulazi u svijet socijalne službe u raspadu. Njegova snažna očinska ljubav ujedno je izvor njegove patnje, ali i najveće radosti.

U srijedu, 6. veljače gleda se novi film Vinka Brešana Koja je ovo država. Radnja ove komedije pune originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora smještena je u Hrvatsku 2020., a prati tri priče, čiji su nositelji General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost otkriva se tijekom filma, a zaplet krene nakon što se Ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći. U nekim od glavnih uloga filmu pojavljuju se Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Daniel Olbrychski, Dražen Kühn, Goran i Bojan Navojec te Ksenija Marinković.

U četvrtak, 7. veljače u društvu Osmog povjerenika putuje se na Trečić, najudaljeniji naseljeni otok na kojem nema interneta ni signala za mobitel. Junak filma, Siniša Mesjak (Frano Mašković), arogantan je i ambiciozan političar u usponu, koji je zbog umiješanosti u skandal imenovan povjerenikom vlade RH na Trečiću, sa zadatkom organiziranja lokalnih izbora. Predhodnih sedam povjerenika u tome nije uspjelo. Nastojeći pronaći način da ostvari svoju misiju, Mesjak otkriva nestvaran svijet Trećića, pronalazi nevjerovatne likove, najboljeg prijatelja u životu i… samoga sebe. Osmi povjerenik ekranizacija je istoimenog hrvatskog bestselera pisca Renata Baretića, a režijski ga potpisuje Ivan Salaj.

Junaci filma Za ona dobra stara vremena Hrvoje i Borna prijatelji su od djetinjstva. Život je za njih još uvijek igra: cure, utakmice, tulumi. No dolazi vrijeme sazrijevanja, a svaki od njih nalazi vlastiti način na koji se nosi sa životnim nedaćama u društvu u kojem nema ni jasnih pravila ni mjesta za nevinost i naivnost. Iznenadne odluke koje će morati donijeti odredit će njihove životne putove, a njihovo prijateljstvo doći će na ispit zrelosti. Režiju potpisuje Eduard Galić, a uloge tumače Karlo Mrkša, Marko Petrić, Vini Jurčić, Elizabeta Brodić, Mustafa Nadarević i Ivo Gregurević. Film se prikazuje u petak, 8. veljače.

Subotnja matineja za najmlađe ovoga tjedna donosi novi animirani film studija DreamWorks Animation, iznenađujuću priču o odrastanju i pronalaženju hrabrosti za suočavanje s nepoznatim – Kako izdresirati zmaja 3, sinkroniziran na hrvatski.
 
Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznica za projekcije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Osmi povjerenik, Koja je ovo država, Za ona dobra stara vremena i Sam samcat

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.