Novi film Lordana Zafranovića na Kliofestu 2019. i Ritam zločina na Filmskom četvrtku

6. izdanje Festivala povijesti Kliofest 2019. održava se od 14. do 18. svibnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, a u sklopu festivala će se premijerno u kinu Tuškanac 14. svibnja u 17 sati prikazati novi film Lordana Zafranovića Duh vremena. Hrvatski državni arhiv, koji je jedna od lokacija održavanja festivala, Kliofest će obilježiti projekcijom filma Ritam zločina redatelja Zorana Tadića na Filmskom četvrtku, 16. svibnja u 18 sati. 

6. Festival povijesti Kliofest održava se od 14. do 17. svibnja u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, kinu Tuškanac, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Spunku i Hrvatskom državnom arhivu.

U predvorju NSK bit će, između ostalog, postavljena izložba 'Gradovi u pokretu', koji je služio kao inspiracija dokumentarnom filmu Lordana Zafranovića Duh vremena. Projekcija filma zakazana je za utorak, 14. svibnja u kinu Tuškanac, u 17 sati. 

Kroz arhivsku foto-građu jugoslavenskih i turskih fotoreportera velikih dnevnih listova poput Politike i Džumhurijeta, izložba 'Gradovi u pokretu' i film Duh vremena prate svakodnevni život u Istanbulu, Ankari, Beogradu i Sarajevu tijekom 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, nakon Prvoga svjetskog rata i raspada Osmanskog Carstva. Autorica izložbe te scenaristica i producentica filma je Nataša Mišković, profesorica na Sveučilištu u Baselu, koja izložbom i filmom predstavlja rezultate velikog istraživačkog projekta 'SIBA – Vizualni pristup istraživanju urbanog prostora u Jugoslaviji i u Turskoj 1920-ih i 1930-ih godina'. 

Duh vremena će na Kliofestu imati svoju hrvatsku premijeru. 

Ulaz na projekciju i na izložbu je besplatan. Detaljni program Kliofesta možete pronaći na ovoj poveznici

Osim što će biti 'domaćin' nekoliko promocija knjiga na Kliofestu, Hrvatski državni arhiv će festival obilježiti i Filmskim četvrtkom, koji je ovoga puta posvećen obljetnici rođenja Ivice Vidovića.

U dvorani Katalozi, 16. svibnja u 18 sati, u okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke, prikazat će se film Ritam Zločina redatelja Zorana Tadića, u kojem su glavne uloge ostvarili  Ivica Vidović, Fabijan Šovagović i Božidarka Frajt, s kojom će nakon filma biti upriličen i kratak razgovor.  

Naslovne fotografije: scene iz filmova Duh vremena; Ritam zločina

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.