Preskoči na glavni sadržaj

Najavljen program 19. Liburnia Film Festivala 

Ovogodišnje, 19. izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, održat će se od 23. do 27. kolovoza na nekoliko lokacija u Opatiji te u konkurenciji prikazati 23 recentna hrvatska dokumentarca, a van konkurencije još 24 filma.
 

Program su u petak, 23. srpnja u Rijeci predstavili direktorica Liburnia Film Festivala Jelena Androić, članovi produkcijskog tima Borko Novitović i Mirela Pašić te glasnogovornica festivala Hana Galogaža Lanča.

Među 23  filma u ovogodišnjoj konkurenciji, svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imat će osam naslova. Svjetsku premijeru imat će Tata (Lucija Bekavac; Blank), Neke se stvari nisu dogodile, a mi ih svejedno pamtimo (Tamara Bilankov; Blank), Sve kaj ti nikad ne budem rekla (Bela Bračko-Milešević; Filmaktiv) i Osijek – Kopenhagen, grad traži ubojicu (Ivan Faktor; Mitropa).

Hrvatsku premijeru imat će Trafika (Dora Slakoper; ADU) i Horizont (Tanja Deman; Kreativni sindikat), a festivalsku Uvala (Davor Konjikušić, Nika Petković; Kolektor - Centar za vizualne umjetnosti / SNV - Srpsko Narodno Vijeće) i Malo Polje (Ana Hušman; Studio Pangolin). 

U konkurenciji za nagradu za najbolji film festivala po ocjeni žirija, najbolji film po izboru publike, najbolji regionalni film te stručne nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju i dizajn zvuka, ove će se godine natjecati još i Čekaj me (Damir Markovina; ADU/Osoba D), Žica (Tiha Gudac; OffWorld / Belgija, Kinoteka/ Hrvatska, URGH! / Slovenija, Inscript / Litva, Relation 04 Media / Norveška), Split (Renata Poljak; REA), O jednoj mladosti (Ivan Ramljak; ADU), Plejade (Mateja Zidarić; Kinoklub Zagreb), Dubica (Marina Aničić Spremo; Factum), Sad sam ja Irena (Jasmina Beširević; ADU), Monolog o Puli (Elvis Lenić; Pulska filmska tvornica), Pater (Martina Marasović; ADU), Jedna od nas (Đuro Gavran; Pipser), Tvornice radnicima (Srđan Kovačević; Fade In), Bijeli Božić (Josip Lukić; ADU), Nulti krajolik (Bruno Pavić; Udruga Kazimir), Jednog petka popodne (Lucija Brkić; Filmaktiv) i Martin Torpedo (Toni Jelenić; Filmaktiv).

Bez obzira na još jednu pandemijsku godinu, produkcija je bila potentnija nego ikad, pa je selektor Oliver Sertić razmatrao više od 80 filmova. Među njima je i dosad najveći broj prijava iz Primorsko-goranske i Istarske županije, njih skoro 20. 

Kako bi posebno istaknuo napore regionalnih autora i autorica, u posebnom popratnom programu LFF će prikazati i filmove koji nisu uspjeli naći mjesta u konkurenciji. U popratnom filmskom programu čeka nas i retrospektiva kratkih dokumentaraca Đure Gavrana, koji će na LFF-u održati i case study (studiju slučaja) svog izuzetno uspješnog recentnog dokumentarca Jedna od nas.

U Vili Antonio bit će predstavljena i regionalna alternativna mreža Kinedok kroz film Nevena Hitreca Povuci-potegni koji je dio ovogodišnjeg KineDokovog kataloga, a posljednjeg dana festivala na Ljetnoj pozornici Opatija, uz svečanu dodjelu nagrada, bit će prikazani i filmovi u produkciji suorganizatora festivala, Restarta: hrvatska premijera upravo završenog kratkog dokumentarca Bosanski Brodvej (Jasmina Beširević; Restart laboratorij) kao i dva izabrana naslova Restartove Škole dokumentarnog filma. LFF će zatvoriti svjetska premijera filma Enrico Marotti: Ovo je moj plov Relje Dušeka (samostalna produkcija) o opatijskom windsurferu.

“Program je ove godine raznolik i zapravo, po broju prijava i završenih filmova, uopće ne izgleda da je pandemija posebno pogodila hrvatske filmaš(ic)e. Neki su baš u pandemiji bili u montaži, pa su ih završavali ove ili krajem prošle godine, a mogu primjetiti i da je prijavljeno mnogo intimističkih naslova koji nisu zahtjevali veće filmske ekipe. Takav je i program: kombinacija jakih političkih i socijalnih filmova s izvanrednim kreativnim esejima i filmovima koji se hibridno naslanjaju na eksperimentalni ili igrani film. U svakom slučaju, ovaj LFF pokazuje da je dokumentarni film žilaviji nego ikada”, rekao je programski direktor festivala Oliver Sertić 

Ovogodišnja je LFF-ova novost ta da nagrade za najbolji dizajn zvuka i najbolju fotografiju podupire AVC Zagreb, tvrtka s 30-godišnjim iskustvom specijalizirana za projektiranje radio i TV postaja, studija za višekanalna snimanja i video postprodukciju, kina, kazališnih, razglasnih, multimedijalnih te konferencijskih sustava, sustava scenske i televizijske rasvjete i kabelskih mreža, zastupanje domaćih i inozemnih proizvođača opremete  sistemsku integraciju multimedijalne, konferencijske i rasvjetne opreme. 

LFF u 2021. uvodi i jednu novu edukaciju  - LFF-ovu rough cut radionicu za dokumentarne projekte u fazi grubog šnita, za koju su prijave u tijeku a čije su voditeljice renomirane montažerke Hrvoslava Brkušić i Jelena Maksimović. Borko Novitović najavio je LFF-ove radionice u izvedbi partnera festivala, Filmaktivovu Prvi put snimam za filmske entuzijaste i početnike koja prijave otvara već 26.7., Filmsku početnicu u produkciji Restarta, te tradicionalna Pića s autorima svakog popodneva. Novitović je najavio i da će 26.7. biti otvoren poziv za volontere i volonterke LFF-a.

Mirela Pašić najavila je pak da će na festivalu, u suradnji s Udrugom SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, biti održana i tribina na temu nasilja u obitelji povezana s temom filma Jedna od nas Đure Gavrana. 
O najboljim će filmovima odlučivati peteročlani međunarodni žiri koji čine filmska kritičarka Višnja Vukašinović, kustosica i ravnateljica MMSU-a Rijeka Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor festivala Beldocs Marko Grba Singh te mađarski redatelj i distributer Szabolcs Szirony, ujedno i predstavnik regionalne alternativne mreže KineDok koja će svoj godišnji sastanak održati upravo na LFF-u.

Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada "Kultura nova".

Naslovne fotografije: predstavljanje programa 19. Liburnia Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.