Preskoči na glavni sadržaj

Nagrada Ivan Martinac Splitskog filmskog festivala – Međunarodnog festivala novog filma

Splitski filmski festival – Međunarodni festival novog filma od ovogodišnjeg izdanja festivala ustanovljuje filmsku nagradu Ivan Martinac, u spomen karizmatičnog filmskog  autora.

Nagrada bi se dodjeljivala svake godine mladim (i onima koji se tako osjećaju) hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika, u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, kinestetskih, filmsko izražajnih  sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.

Ivan Martinac (1938. – 2005.) jedan je od velikih hrvatskih umjetnika i intelektualaca. Bio je filmski redatelj, scenarist, montažer, snimatelj, pjesnik, novinar, arhitekt, slikar, astrolog, šahist, polemičar... U svojoj bogatoj karijeri realizirao je sveukupno 71 kratkometražni film, jedan dugometražni (Kuća na pijesku) i tiskao 12 knjiga. Martinac je vjerovao da se istinski umjetnik ne treba ograničavati jednim medijem, te se, uz svoj filmski poziv, neprekidno bavio i pjesništvom, te je za života objavio devet zbirki poezije. Kao arhitekt zaposlen u splitskom poduzeću Ivan Lučić Lavčević, do 1975. radi u visokogradnji (na izvođenju objekata), a od 1975. posvećuje se dizajnu. Martinac je bio najvjerniji kroničar grada Splita i hrvatske kinematografije. Autor je brojnih novinskih članaka, kritika i osvrta, a u slobodno vrijeme bavio se i slikanjem, umjetničkom fotografijom, astrologijom i šahom. Živio je za film, a ne od filma.

Naslovna fotografija: Ivan Martinac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.