Na parkiralištu iza zagrebačkog Tehničkog muzeja kreće Drive in kultura

Drive in kultura, prvo javno kulturno okupljanje nakon potpune blokade grada, održat će se od 15. do 17. svibnja s početkom u 21h na parkiralištu Hala V iza zagrebačkog Tehničkog muzeja. Tijekom tri večeri, od petka do nedjelje, posjetitelji će imati priliku doživjeti jedinstveni spoj umjetnosti i zabave iz udobnosti vlastitog automobila, po principu američkog popularnog načina okupljanja mladih – drive in kina.

Tijekom navedene tri večeri prikazat će se recentni i stariji domaći hit naslovi, i to duge i kratke, igrane, animirane i dokumentarne forme. Uz obavezno poštivanje mjera socijalnog distanciranja. Osim filmova, organizatori najavljuju i popratni glazbeni program, s kojim će započinjati svaka filmska večer. 

Dugometražni repertoar prvog dana drive-in kina otvorit će Zagrebački ekvinocij (2019), dugometražni debi Svebora Mihaela Jelića, film nastao gotovo bez budžeta koji na autentičan način prikazuje zagrebački alternativni noćni život. Publiku će u automobilima rasplesati proširena postava benda Ljetno kino uz šarmantne obrade poznatih pjesama. 

U subotu je na rasporedu večer ljubavnih igara uz romantičan zvuk saksofona, nakon čega slijedi projekcija doku-hita Gangster te voli (2013) Nebojše Slijepčevića. Riječ je o komediji koja prati ljubavne odnose 21. stoljeća i jednom čovjeku iz Imotske krajine koji se u potpunosti posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena. 

Nedjelja je rezervirana za Vis-à-Vis (2013) poznatog mladog redatelja Nevija Marasovića. Ovaj duhoviti metafilm čija radnja tematizira rad redatelja (Rakan Rushaidat) i glavnog glumca (Janko Popović Volarić) na scenariju filma Comic sans usred zajedničke i posvemašnje intimne i profesionalne krize. Comic sans Marasović će 2018. doista i snimiti, a film će se pretvoriti u pravi mali domaći indie hit, kao i njegov prethodni filmski uradak, Vis-à-Vis

Osim dugometražnih hrvatskih filmova, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, svaku večer prikazat će se i neki od najboljih studentskih kratkometražnih filmova snimljenih u posljednjih nekoliko godina koji su prepoznati i od strane svjetskih festivala kao što su Igra malog tigra (2015) Jasne Nanut, 13+ (2016) Nikice Zdunić te recentni hit prošlogodišnjeg izdanja programa Kockice Zagreb Film Festivala, Južno voće (2019) Josipa Lukića. Filmski program obogatit će i kratkometražni animirani filmovi nastali u produkciji Akademije likovnih umjetnosti – I'm not feeling very well (2019) Sunčane Brkulj, koji je selektiran za ovogodišnji, zbog korone otkazan, Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, te nagrađivani film Odrasti u malo drvo (2019) Noemi Ribić.

Održavanje ovog besplatnog humanitarnog događanja pokrenuo je produkcijski duo SABMARINE iza kojeg već nekoliko godina stoje studenti Akademije dramske umjetnosti, Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković. Misija im je podsjećati na važnost umjetnosti u ovim turbulentnim vremenima, revitalizirali kulturni sektor te potaknuti koncept kulture na otvorenom. Događanje je ujedno humanitarnog karaktera te predstavlja poziv publici na akciju i doniranje sredstava za studente koji su ostali bez izvora prihoda u ovim zahtjevnim vremenima. U suradnji sa Zakladom Solidarna prikupljat će se sredstva za studente, te će se zatim u dogovoru sa Sveučilištem u Zagrebu, usmjeriti prema najugroženijima. Svi oni koji žele pomoći mladima svoj doprinos mogu dati uplatom na poseban žiro račun u periodu od 13. do 20. svibnja, a dodatne informacije možete pronaći na ovoj poveznici

Ovo događanje označit će početak razvoja nove platforme za nezavisnu kulturu koja je zbog pandemije koronavirusa trenutno potpuno blokirana.

Ulaz i broj automobila je ograničen i posebno reguliran zbog sigurnosnih mjera. Svoje je mjesto potrebno unaprijed rezervirati putem web stranica projekta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.