Motovunski kratkometražni film Rekonstrukcija u utrci za Europsku filmsku nagradu 

Motovun Film Festival nominirao je češki film Rekonstrukcija za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji kratkometražnog filma. Film je ušao u finalni izbor od pet naslova, od kojih će se jedan okruniti Europskom filmskom nagradom. 

Motovun Film Festival je u svom 21. izdanju prvi put ugostio komisiju nagrade EFA, koja je nominirala češki film Rekonstrukcija redatelja Jiříja Havlíčeka i Ondřeja Nováka za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma (European Short Film 2019.). Priča je to o tinejdžeru koji čeka suđenje u maloljetničkom pritvoru zbog ubojstva beskućnika. 'Film nas istodobno potiče na simpatiju prema protagonistu te nas ostavlja bez riječi na kraju', obrazložio je bio Motovunski žiri kojeg su činili predstavnici s partnerskih festivala čiji su nagrađeni filmovi također ulazili u konkurenciju za prestižnu europsku nagradu. 

'Iznimno mi je drago što je Motovun Film Festival pomogao jednom vrijednom filmu da dobije europsku afirmaciju. Pogotovo zato što je u pitanju istočnoeuropski film, regija koja je posljednjih godina često i bezrazložno na velikim festivalima nailazi na zatvorena vrata. Mogu samo reći veliko 'bravo' našim selektorima Inji Korać i Andreju Korovljevu koji su uočili film koji je prije nas najčešće prolazio ispod radara drugih selektora i tako doprinijeli da već u našoj prvoj godini sudjelovanja u ovoj nagradi naš film uđe među finaliste', rekao je direktor Motovun Film Festivala, Igor Mirković

Selektorica Inja Korać dodaje:

'Prepoznavanje talentiranih autora naš je najuzbudljiviji posao pa je iznimna čast biti dio putovanja ovog filma, iako naravno da zasluga pripada autorima Jiříju Havlíčeku i Ondřeju Nováku. Konkurencija je bila jaka, ostale nominacije su sve redom pobjednici nekih od najznačajnijih festivala kratkog filma. Autorima 'Rekonstrukcije' želimo puno sreće u natjecanju za najbolji europski film godine, a mi sa znatiželjom iščekujemo prijave za sljedeće izdanje festivala'.

Komisija Europske filmske akademija odabrala je pet finalista, među dvadeset filmova s isto toliko festivala, koji će biti prikazani članovima akademije, koja broji više od 3 600 filmskih profesionalaca koji će glasanjem odlučiti o pobjedniku. Među dvadeset filmova našli su se naslovi s Berlinskog filmskog festivala, Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Clermont-Ferrand, Filmskog festivala u Veneciji, Filmskog festivala u Locarnu, Sarajevo Film Festivala, Međunarodnog filmskog festivala Curtas Vila do Conde i drugih. Cijeli popis festivala s kojih dolaze filmovi kvalificirani za nagradu EFA, kao i popis pet finalista možete pronaći na ovoj poveznici

Svečana 32. dodjela nagrada EFA održat će se 7. prosinca 2019. godine u Berlinu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.