'Mnemosyne : : Jasenovac na filmu' na zagrebačkom ADU-u

U petak i subotu 25. i 26. listopada na Akademiji dramske umjetnosti (scena F22, Frankopanska 22) odvija se program 'Mnemosyne : : Jasenovac na filmu'. 

Uvodna predavanja u petak održati će autorice programa Ana Kršinić Lozica, kustosica i kritičarka, i Sonja Leboš, antropologinja i inicijator projekta Mnemosyne. Tako će Sonja Leboš ukratko predstaviti projekt, dok će Ana Kršinić-Lozica dati kratak pregled povijesti filma o Jasenovcu u kontekstu različitih reprezentacija te teme u drugim medijima.

U subotu je na programu radionica analize filmskog diskursa koja će skicirati moguće odgovore na pitanja o načinima na koje se prošlost jasenovačkog logora i 2. svjetskog rata uokviruje u filmskom vremenu, o značenjskim odnosima između prošlosti i sadašnjosti odnosno različitim režimima povijesnosti u filmovima o jasenovačkom logoru, društvenom prostoru filmskog prezenta i performativnim aspektima filma. Možda najvažnije problemsko polje koje tematizira radionica je ono sinkronijske prirode: iz kojih pozicija se tumači prošlost i kako danas govorimo o Jasenovcu.

Obrađivati će se filmovi značajnih autora hrvatskog i jugoslavenskog filma poput Bogdana Žižića, Gojka Kastratovića, Vladimira Tadeja, Vatroslava Mimice i drugih. Program će se zaokružiti tribinom pod nazivom 'Dokument, film, povijest' na kojoj će sudjelovati Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej), Bogdan Žižić (autor filmova Jasenovac, 1966. i Jasenovački memento, 2015.) i Dado Ćosić, glumac (Eichmann u Jerusalemu, Zagrebačko kazalište mladih, 2019).

Cijeli program je otvoren za javnost i besplatan, a organizatori mole zainteresirane da se prijave samo za radionički dio (također je besplatan), na e-mail udrugaiii@gmail.com do 24. listopada u ponoć, kako bi se na vrijeme pripremila dovoljna količina pomoćnog materijala.

Više informacija, programski raspored i biografije autora, sudionika i voditelja radionice potražite na ovoj poveznici ili ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.