Ministarstvo kulture RH donijelo odluke o očuvanju radnih mjesta i odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi

Temeljem mjere Vlade RH koja ima za cilj očuvanje radnih mjesta kod poslodavca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane pandemijom COVID – 19 narušena gospodarska aktivnost, Ministarstvo kulture osiguralo je potporu za očuvanje radnih mjesta. Osim toga donesena je i odluka o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima. 

Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)

Temeljem mjere Vlade RH koja ima za cilj očuvanje radnih mjesta kod poslodavca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane pandemijom COVID-19 narušena gospodarska aktivnost, Ministarstvo kulture poziva poduzetnike iz kulturnog i kreativnog sektora kao i osobe koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i koji sami uplaćuju doprinose obveznih osiguranja (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje mu odredi Porezna uprava, poput samostalnih umjetnika, novinara i dr., a koji su zbog nastalih okolnosti poput otkazivanja kulturnih događanja, manifestacija, predstava, koncerata, izložbi, festivala, i sl., ostali bez redovnih izvora prihoda, da se prijave na natječaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za dodjelu potpora za očuvanje radnih mjesta u ukupnom iznosu 5 milijardi kuna. Prijave se vrše na ovoj poveznici

Pravo na pomoć od 3 250 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu i 1 625 kuna po radniku koji radi u nepunom radnom vremenu, imat će poslodavci koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti. Ova potpora nema obilježje državne potpore male vrijednosti, a usmjerena je na poduzetnike koji obavljaju gospodarsku djelatnost (trgovačka društva, obrti i samostalne profesije) uključujući poduzetnike iz kulturnog i kreativnog sektora.
 
Ministarstvo kulture će nastaviti s objavom ostalih mjera koje su još u pripremi. Do kraja tjedna objavit će se informacije o potporama umjetnicima koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a kojima se doprinosi uplaćuju iz državnog proračuna koji će zbog posebnih okolnosti imati pravo na pomoć. Ova mjera provodit će se u suradnji Ministarstva kulture i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) koja će prikupljati i obrađivati podatke sukladno usvojenim kriterijima.
 
U razradi su mjere isplate pomoći iz Kriznog fonda za ostale umjetnike koji neće biti obuhvaćeni prethodno navedenim mjerama, a koji su članovi umjetničkih strukovnih udruga.

Odluka o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima

Temeljem Zaključka Vlade RH o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa Ministarstvo kulture donijelo je 24. ožujka Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima.   

Odluka o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima dostupna je na ovoj poveznici

*Tekst mjere i odluke u cjelosti je preuzet sa službene stranice Ministarstva kulture RH 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.