Ministarstva kulture država članica EU o posljedicama pandemijske krize na kulturni i kreativni sektor

Održana je neformalna videokonferencija ministarstava kulture država članica Unije na kojoj se raspravljalo o pogođenosti europskog kulturnog i kreativnog sektora posljedicama izbijanja i širenja pandemije koronavirusa te je predstavljen paket konkretnih mjera čiji je cilj smanjenje negativnog učinka krize na kulturni i kreativni sektor.

Na inicijativu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek 8. travnja održana je neformalna videokonferencija na kojoj su sudjelovali ministri kulture država članica Unije, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Na konferenciji se raspravljalo o pogođenosti europskog kulturnog i kreativnog sektora posljedicama izbijanja i širenja pandemije koronavirusa. Predstavljen je ujedno paket konkretnih mjera čiji je cilj smanjenje negativnog učinka krize na kulturni i kreativni sektor.

 Na razini Europske komisije predložene su sljedeće mjere:  

  • CRII ‒ inicijativa za ulaganja (37 milijardi eura) – omogućuje zemljama preusmjeravanje sredstava za projekte, uključujući kulturni i kreativni sektor, uz maksimalnu fleksibilnost i pojednostavnjenje, bez potrebe za nacionalnim sufinanciranjem;
  • SURE ‒ mjera solidarnosti (100 milijardi eura) – pomaže u pokrivanju troškova vezanih uz pokretanje kratkoročnih nacionalnih programa zapošljavanja te drugih mjera za samozaposlene, a koje uključuju i samostalne umjetnike;
  • privremeni okvir za mjere državnih potpora, uključujući kulturni sektor, omogućuje zemljama aktiviranje čitavog niza fleksibilnih mehanizama poput subvencija plaća, financijskih potpora te naknada šteta uzrokovanih posljedicama pandemijske krize.

 Konkretne mjere za Program Kreativna Europa (Kultura i MEDIA):  

  • 5 milijuna eura potpore kinima s najvećim gubitcima i to putem europske mreže kina Europa Cinemas;
  • 2 milijuna eura potpore za prekogranične hibridne oblike izvedbenih umjetnosti, s naglaskom na digitalnoj kulturi i virtualnoj mobilnosti. Dopušteni su izdatci poput prevođenja i osnaživanja kvalifikacija vezanih uz korištenje digitalnih alata;
  • maksimalna fleksibilnost aktivnosti i projekata Programa Kreativna Europa koji su u tijeku;
  • dodatno financiranje prevođenja knjiga;
  • produženje rokova za neke od poziva;
  • ubrzanje selekcijskih postupaka;
  • optimizacija parametara Jamstvenog alata za kulturne i kreativne industrije s boljim uvjetima kreditiranja mikro-, malih i srednjih poduzeća.

Konferenciju za medije s povjerenicom Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyom Gabriel možete pogledati na ovoj poveznici

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.