MEDIA: prilike i izazovi malih zemalja

DKE – Ured MEDIA Hrvatske organizira događanje pod naslovom MEDIA: prilike i izazovi malih zemalja. Riječ je o prvom u nizu događanja planiranih za 2020. godinu.

Godina 2020. posljednja je dionica Programa Kreativna Europa 2014. – 2020. i krenule su pripreme za razdoblje novog Programa 2021. – 2027. Europska komisija u isto vrijeme čini sve što je u njezinoj moći kako bi zajedno s Europskim parlamentom usvojila prijedloge obnovljenog Programa, koji se temelji na njegovoj uspješnoj 28-godišnjoj povijesti. Točno je da su prijedlozi ambiciozni te uključuju sadržajne i financijske promjene, što, naravno, dovodi do potrebe za uvećanim proračunom.

Kada govorimo o hrvatskim rezultatima, važno je istaknuti da su u razdoblju od 2014. do 2019. godine hrvatski korisnici iz europskog fonda uspjeli osigurati ukupan iznos od 4,282.012 eura i to u kategorijama poziva koji se odnose na razvoj pojedinačnog projekta, razvoj skupnih projekata, filmskih festivala te na automatsku i selektivnu distribuciju.

U kontekstu prepreka i poteškoća s kojima se susreću prijavitelji iz 'malih' zemalja, odnosno zemalja niskog produkcijskog kapaciteta, govorit će se o izazovima što ih nose pozivi za podnošenje projektnih prijedloga za zemlje kojima su zajednički 'mali' jezik, ograničeni teritorij i nepovoljni produkcijski uvjeti.

Unutar panel-diskusija propitivat će se kulturna raznolikost u okviru Potprograma MEDIA iz perspektive 1) jednakog pristupa potencijalnih prijavitelja svim pozivima Programa (tzv. level playing field) 2) transparentnosti rezultata te 3) vidljivosti i prepoznatljivosti europskog filma.

Jednako tako bit će riječi i o važnosti osnaživanja poziva koji se odnose na razvoj pojedinačnih projekata i festivala koji su vrlo bitni za 'male' zemlje, odnosno za zemlje niskog produkcijskog kapaciteta.

Događanje je planirano za 17. siječnja 2020. s početkom u 12 sati u prostorijama Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Svoje sudjelovanje na događanju potvrdili su predstavnici Europske agencije direktora filmskih fondova i centara, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatske udruge producenata te hrvatski korisnici Potprograma MEDIA.

Detaljan program događanja objavit će se naknadno.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.