Manjinska koprodukcija Oslobođenje Skoplja makedonski kandidat za Oscara

Makedonsko-hrvatsko-finska koprodukcija Oslobođenje Skoplja, dugometražni igrani film u režiji Rade i Danila Šerbedžije, izabran je kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. 

Film su producirali Robert Naskov, Gorjan Tozija, Igor A. Nola, Vladimir Anastasov, Arto HalonenDanilo Šerbedžija, i koprodukcija je između makedonske produkcijske kuće Partysans, hrvatskih Lijeni Film i MP filmska produkcija te finske Art Films. Film su financijski podržali Eurimages i Hrvatski audiovizualni centar. 

Bazirana na poznatoj drami Dušana Jovanovića, Oslobođenje Skoplja je povijesna ratna drama smještena u Drugi svjetski rat, viđena očima desetogodišnjeg dječaka Zorana. 

Uz Radu Šerbedžiju u filmu glume i poznati finski glumac Mikko Nousiainen, te Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i po prvi puta na filmu, David Todosovski.

Direktor fotografije je Dejan Dimevski, scenograf je Vanja Bartling, dizajn kostima potpisuje Željka Franulović, a dizajn maske Ana Bulajić Črček. Za glazbu u filmu zaduženi su makedonski autor Vlatko Stefanovski i Finac Tuomas Kantelinen

Film je svoju premijeru doživio na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a nakon toga prikazan je na Sarajevo Film Festivalu i Međunarodnom filmskom festivalu u Helsinkiju. Makedonska premijera zakazana je za 1. listopad, a nakon toga film kreće u redovnu kinodistribuciju u Hrvatskoj te u Finskoj. 

Podsjetimo kako je uz Oslobođenje Skoplja za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku do sad nominirano niz hrvatskih manjinskih koprodukcija: dugometražni igrani filmovi Kuća drugih redateljice Rusudan Glurjidze (hrvatski koproducent je Dario Domitrović iz Embrio Productiona) kao gruzijski kandidat, Sieranevada redatelja Cristija Puiua (hrvatski koproducent je Zdenka Gold iz Spiritus movensa) kao rumunjski kandidat, Vrapci u režiji Rúnara Rúnarssona (hrvatski koproducent je Igor A. Nola iz MP filmske produkcije) kao islandski kandidat i Dnevnik mašinovođe redatelja Miloša Radovića (hrvatski koproducent je Ivan Maloča iz Interfilma) kao srpski kandidat; te dokumentarno-igrani film Houston, imamo problem! u režiji Žige Virca (hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus Filma) kao slovenski kandidat. Hrvatsku predstavlja dugometražni igrani film S one strane Zrinka Ogreste, a uz to nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkog metra osvojila je i Zvjerka redateljice i scenaristice Daine O. Pusić. Samim time Hrvatska posredno ili neposredno ove godine ima čak osam kandidata u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku! 

Prijave za 89. nagradu Oscar (u kategoriji stranih filmova) podnose se do 3. listopada, a izbor kandidata za najbolji strani film (Najbolji film na stranom jeziku/Best Foreign Language Film) bit će objavljen 24. siječnja. Dodjela se održava 26. veljače 2017. u Los Angelesu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.