Manjinska koprodukcija Muškarci ne plaču bosanskohercegovački kandidat za 'Oscara'

Dugometražni igrani film Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića, nastao u bosansko-hrvatsko-slovensko-njemačko-srpskoj koprodukciji, izabran je za bosanskohercegovačkog kandidata za 90. nagradu 'Oscar' Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Hrvatski koproducent filma je produkcijska kuća Produkcija živa. 

Muškarci ne plaču debitantsko je ostvarenje bosanskohercegovačkog redatelja Alena Drljevića za koje je sa Zoranom Solomunom napisao i scenarij. Direktor fotografije je Erol Zubčević, a film je montirao Vladimir Gojun. Glavne uloge tumače Emir HadžihafizbegovićLeon Lučev i Boris Isaković. Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić, a hrvatski koproducent je Produkcija Živa.

Film prikazuje grupu veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije. Okupila ih je mirovna organizacija i od susreta nitko ne očekuje potpuno slaganje. Ipak, svaka neizgovorena riječ i krivo protumačeni pogled mogu iznenada rasplamsati stare sukobe. Film promišlja mogućnost praštanja drugima, koje se može dogoditi tek kada oprostimo sebi samima. 

Članovi izborne komisije koju je potvrdila Američka akademija bili su Ines Tanović, Danis Tanović, Mustafa Mustafić, Nedžad Begović, Tina Šmalcelj, Redžinald Šimek, Ratko Orozović, Nermin Hamzagić i Predrag Solomun.

Svjetska premijera filma održana je u srpnju na Filmskom festivalu u Karlovim Varima gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija u natjecateljskom programu te nagradom Europa Cinemas Label za najbolji europski film u natjecateljskom programu. Na Sarajevo film festivalu prikazan je na gala projekciji i osvojio je Nagradu mlade publike. 

Prijave za 90. nagradu 'Oscar' (u kategoriji stranih filmova) podnose se do 2. listopada, a dodjela se održava 4. ožujka 2018. u Los Angelesu.

Naslovna fotografija: kadar iz filma Muškarci ne plaču

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.