Manjinska koprodukcija Ivan slovenski je kandidat za 91. Oscara

Dugometražni igrani film Ivan redatelja Janeza Burgera nastao u slovensko-hrvatskoj koprodukciji izabran je kao slovenski kandidat za 91. nagradu Oscar Američke akademijske filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. 

Slovenskog kandidata za Oscara režirao je Janez Burger koji potpisuje i scenarij, zajedno sa Srdjanom Koljevićem, Melinom Koljević i Alešom Car. Za kameru je zaslužan Marko Brdar, a za montažu Miloš Kalusek. Glazba u filmu je djelo Damira Avdića, kostimografija Ane Savić Gecan, a scenografija Vasja Kokelj. Uloge u filmu nose Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Leon Lučev, Branko Šturbej, Nataša Barbara Gračner i mnogi drugi. Film je producirao Miha Černec (slovenski Staragara) u koprodukciji s Borisom T. Matićem (hrvatski Propeler Film), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra i Eurimagesa.

Ivan je psihosocijalna drama o ženi koja pronalazi svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškarca. Mara je beznadno zaljubljena u Roka, beskrupuloznog biznismena s kojim ima izvanbračno dijete. Kada se nađe pod optužbama za poslovni kriminal, Roka napuste svi prijatelji te on prisili Maru da ostavi sina i pobjegne s njim.

Film je hrvatsku premijeru imao na 15. izdanju Zagreb Film Festivala. Na Festivalu slovenskog filma 2017. godine, Ivan je osvojio nagradu za najbolji dugometražni film, najbolji scenarij, najbolju žensku ulogu (Maruša Majer), najbolju izvornu glazbu (Damir Avdić), najbolju fotografiju (Marko Brdar) i najbolju masku (Alenka Nahtigal). Filmu je pripala i Nagrada žirija slovenskih filmskih kritičara te Nagrada Art kino mreže Slovenije. Maruša Majer je, također 2017., odabrana za sudionicu programa European Shooting Star na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. 

Podsjetimo, hrvatski kandidat za nagradu Oscar je Osmi povjerenik, dugometražni igrani prvijenac redatelja Ivana Salaja

Naslovne fotografije: scene iz filma Ivan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.