Preskoči na glavni sadržaj

Ljetna škola filma Šipan slavi 18. rođendan

Organizatori i utemeljitelji Ljetne škole filma Šipan Nils Neubert i Miro Bronzić pomalo s nevjericom gledaju na ovaj jubilej. Baš nitko se prije 18 godina nije mogao nadati, a niti pomisliti na to, da će ova manifestacija tako čvrsto zaživjeti na otoku Šipanu i postati važan čimbenik i dodatna kulturna i opća vrijednost na području grada Dubrovnika, Županije, a i šire.

Spoj filma, medijskog obrazovanja djece i mladih te mediteranskog podneblja pokazao se uspješnom formulom i doveo do toga da je Šipan postao središte ljetnog doživljaja filma i drugih forma kulture kao sto su koncerti, izložbe, kazališne priredbe i ostalo. 

Naravno, nije uvijek sve bilo jednostavno, svaka godina je donijela sa sobom svoje (financijske) izazove, a pogotovo trenutačno iz svima poznatih problema na globalnoj razini nije bilo jasno hoće li se LJŠFŠ moći održati u svom redovnom terminu ili ne.

"Ali", ističu organizatori, "ne damo se i pogotovo zahvaljujući našim prijateljima i partnerima omogućit ćemo vjernoj publici i svim polaznicima radionica još jedno nezaboravno filmsko ljeto."

A da će i ovogodišnja, 18. Ljetna škola filma Šipan doista priuštiti još jedno nezaboravno pravo filmsko ljeto svojoj vjernoj publici i svima koji pohađaju radionice dokazuje ovogodišnji program i voditelji radionica. 

Filmovi koji se prikazuju na festivalu su: Ribanje i ribarsko prigovaranje redatelja Milana Trenca, glavne uloge Rade Šerbedžija i Leon Lučev po motivima istoimenog renesansnog spjeva Petra Hektorovića. Zatim film Otac, drama s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, redatelja Srdana Golubovića. Za najmlađu publiku na velikom ekranu je pripremljeno prikazivanje animiranog filma Čarobnjakov šešir redatelja Milana Blažekovića. Quo Vadis Aida redateljice Jasmile Žbanić je oskarovski kandidat i aktualna produkcija koja govori o potresnim događanjima u Srebrenici, dok film Goli Čovik redatelja Obrada Gluščevića iz 1968. godine predstavlja popularnu rubriku "iz naftalina". Uz njih na Šipanu će se prikazati i obiteljski film Moj brat lovi Dinosaure, dobitnik nagrade mlade publike Europske filmske akademije, redatelja Stefana Cipanija. Na samom otvaranju bit će prikazan i kratkometražni igrani film Magda Mozarka ovogodišnje voditeljice radionice igranog filma Bojane Momirović.

Uz stalnu suradnji s Kinematografima Dubrovnik kao još jedan primjer kulturne suradnje institucionalnog oblika s udrugama civilnog društva, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Dubrovnika održat će se predstava "Mara i Kata". U predstavi glume Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica, a ovo autorsko djelo Saše Božića inspirirano je radio emisijom Na posjedu u kundurica Petra Kušelja te knjigom Dubrovačke kundurice Dese Begović Mrkušić.

Organizatori napominju da će se svi programi u open air kinu i popratna događanja održavati u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. Stoga su naravno moguće i određene promjene i  odstupanja od planiranih izvedbi pa se svima preporuča pratiti web stranicu i društvene mreže Ljetne škole filma Šipan na kojima će biti dostupne aktualne vijesti i obavijesti.

Kao i svih godina u 18. Ljetnoj školi filma Šipan održat će se četiri radionice koje će pohađati blizu pedeset djece. Sve detalje vezane uz radionice potražite na ovoj poveznici

Za ovogodišnji vizualni identitet LJŠFŠ pobrinula se magistra dizajna Mia Bogovac. Program se i ove godine održava zahvaljujući nizu partnera i prijatelja, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Dubrovnika, Županije Dubrovačko neretvanske, Zajednice tehničke kulture Grada i Županije, TZ Grada Dubrovnika te u prostorima OŠ Ivana Gundulića - područni odjel Šipanska luka. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.