Kreativne i kulturne industrije igraju ključnu ulogu u novim gospodarskim trendovima

b.creative konferencija koja se u Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti, održavala 24. i 25. listopada, okupila je veliki broj kreativaca i kulturnjaka koji su sudjelujući u panelima i radionicama s kolegama iz inozemstva raspravljali o aktualnom stanju u sektoru kreativnih i kulturnih industrija, ali i o željama i planovima za budućnost, koja je, ako ćemo suditi prema izjavama predstavnika struke, ali i predstavnika institucija - svijetla.

Ivana Nikolić Popović predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija na otvorenju konferencije govorila je o visokoj dodanoj vrijednosti koju kulturne i kreativne industrije stvaraju i prelijevaju na druge sektore gospodarstva i o nužnosti prepoznavanja njihove uloge pokretača gospodarskog rasta od strane donositelja političkih odluka. 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović podsjetio je da je više od 350 kreativnih i kulturnih industrija u EU u razdoblju od 2014. do 2016. godine stvorilo 30 posto svih radnih mjesta, a u Hrvatskoj zapošljavaju više od 124 000 ljudi i privlače sve više ulaganja. 'Budući da želimo da kreativnost bude temelj našeg gospodarstva i da u svijetu budemo prepoznatljivi kao zemlja inovativnosti kreativne i kulturne industrije i u Hrvatskoj će igrati ključnu ulogu', istaknuo je. 

Pozdravivši organizaciju ovako važne međunarodne konferencije u Hrvatskoj, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je brojne aktivnosti pokrenute u mandatu ove Vlade s ciljem poticanja razvoja i jačanja kapaciteta i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija. Istaknula je donošenje novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim su osigurani preduvjeti za daljnji razvoj audiovizualnih djelatnosti koje po prvi puta obuhvaćaju i gaming industriju tj. videoigre, a sudionicima je potvrdila kako je Nacrt Zakona o elektroničkim medijima u završnoj fazi izrade kao i Nacrt Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti koji će osigurati okvir za obavljanje i poticanje umjetničke djelatnosti.

U okviru tri panela koja su održana na b.creative konferenciji razgovaralo se o izazovima kreativnog poduzetnišva u ovom vremenu brzine i stalnih promjena kojima se kreativci najlakše prilagođavaju, ako ih već sami ne diktiraju. Na panel diskusiji kojoj je fokus bio na raspravi o barijerama u razvoju kreativnih i kulturnih industrija sudjelovao je i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich. Panelisti su govorili o svojim iskustvima koja su različita jer dolaze iz različitih zemalja, ali zaključno su se složili da im je svima zajednički problem s kojim se suočavaju - gubljenje vremena do kojeg dolazi zbog administrativnih prepreka i nerazumijevanja između privatnog i javnog sektora, što nerijetko usporava realizaciju kreativnih ideja koje mogu pokrenuti nove trendove i novi zamah u gospodarstvima.

Organizator b.creative konferencije, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, izrazio je uvjerenje - shodno svim raspravama i zaključcima koji su donoseni tijekom dvodnevnog druženja kreativaca i kulturnjaka u MSU - da će budućnost, donijeti bolju komunikaciju, više razumijevanja i podrške javnog sektora i prepoznavanje važnosti i gospodarskog potencijala kulturnih i kreativnih industrija od strane donositelja političkih odluka.

Nasovna fotografija: panel diskusija 'Barijere razvoja kreativnih industrija'
(*autor fotografije je Matija Habljak)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.