Kotlovina Tomislava Radića od 15. rujna u domaćim kinima

Dugometražni igrani film Kotlovina redatelja Tomislava Radića, pobjednik festivala u Puli i Vukovaru, stiže u hrvatska kina 15. rujna!

Najnoviji film autora kultne Žive istine (1972.) i recentnog hita Što je Iva snimila 21. listopada 2003. (2005.) kreće u redovnu distribuciju u multipleksima CineStar u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, u distribuciji Discovery Film i Videa.

Film Kotlovina, duhovita studija našeg mentaliteta, snimljen je majstorskom kamerom prerano preminulog Vedrana Šamanovića, a za velik dio filmske magije zaslužan je sjajan glumački ensemble (Mirela Brekalo, Draško Zidar, Melita Jurišić, Boris Buzančić, Suzana Nikolić, Igor Kovač, Goran Navojec, Filip Križan, Hrvoje Zalar, Iskra Jirsak, Tena Tadić, Luka Sušić, Anja Šovagović – Despot i dr).

Okosnicu filmske priče čini obiteljsko okupljanje uz kotlovinu povodom povratka 40-godišnja australske udovice Mimi (Melita Jurišić) u Hrvatsku koju je napustila kad su joj bile četiri godine. Sad će se konačno ujediniti sa svojim starijim sestrama, pomalo histeričnom Anom (Mirela Brekalo – Popović) i Sekom (Suzana Nikolić) i upoznati njihove obitelji. Igrom slučaja, Mimi se upetlja u ljubavnu vezu s Jakovom (Igor Kovač), posinkom svoje sestre, koji je dvadesetak godina mlađi od nje...

Na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli, Kotlovina je osvojila Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, i još pet Zlatnih Arena - za najbolji scenarij (Tomislav Radić), za najbolju glavnu žensku (Mirela Brekalo Popović), za najbolju glavnu mušku ulogu (Draško Zidar), za najbolju sporednu mušku ulogu (nezaboravni Boris Buzančić u ulozi Djeda) i posebnu Zlatnu Arenu za ton koja je dodijeljena Frani Homenu. Uz to, Radiću je u Puli dodijeljena nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, a na nedavno završenom Vukovar Film Festivalu proglašen je najboljim dugometražnim igranim filmom po ocjeni žirija i po glasovima publike.

O Kotlovini iz medija:
Kotlovina je film hrvatske proizvodnje i svjetske kvalitete, duhovita i slojevita studija naših karaktera i mentaliteta. Film Tomislava Radića osvaja konceptom, redateljskom izvedbom i briljantnim glumačkim ostvarenjima. (žiri 5. Vukovar Film Festivala: Vedrana Rudan, Dean Šoša i Ognjen Sviličić)

U pitanju je odlično režiran ensemble film s iznimno sugestivnom glumačkom postavom, sastavljenom - uz neke iznimke - od ne osobito poznatih lica... (Nenad Polimac, Jutarnji list)

Sličnost obiteljskih odnosa prikazanih u ovom filmu s onima u stvarnosti je toliko bliska Hrvatima da je i Ognjen Sviličić izjavio kako je 'Kotlovina' najbolji film o nekoj naciji... (Mladen Šagovac, MojFilm.hr)

Suze, smijeh, sreća, tuga kuhaju se u Radićevu loncu, a staromodna licemjernost i moderna neuroza izmjenjuju s (inter)nacionalnim političkim vokabularom i konfliktnim temama koje vječito podižu žamor i eskaliraju sukobom generacijskih stavova. (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.