Kokoška Une Gunjak uvrštena u 53. Tjedan kritike u Cannesu

Njemačko-hrvatska koprodukcija Kokoška redateljice i scenaristice Une Gunjak uvrštena je u natjecateljski program kratkometražnog filma prestižnog Tjedna kritike, čije će se 53. izdanje održati od 15. do 23. svibnja, tijekom Filmskog festivala u Cannesu. Hrvatski koproducent Kokoške je Siniša Juričić iz Nukleus filma.

Radnja kratkometražnog filma Kokoška smještena je u Sarajevo tijekom rata, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Selma misli da je kokoška kućni ljubimac, ali njezina majka ima druge planove. "Kokoška je vrlo osoban film na više nivoa," objašnjava Una Gunjak, "počevši od toga da sam rođena i odrasla u Sarajevu za vrijeme rata i da mi je tatin prijatelj zaista donio živu kokošku na vrata, jer sam tražila pile i krumpiriće za rođendan. No na mnogo važnijem nivou za mene je ovo jedan tip egzodusa – priča moje generacije, djece koja su prebrzo odrasla i prebrzo naučila neke životne lekcije, ponekad i na zastrašujući način."


Prizor iz filma Kokoška

Uloge u filmu odigrali su Mirela Lambić, Esma Alić, Iman Alibalić i Mario Knezović. Redateljica Una Gunjak autorica je i scenarija, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je u cijelosti snimljen u Zagrebu.

Kokoška je drugi projekt Nukleus filma koji je premijerno prikazan na Tjednu kritike: Juričić je koproducirao i višestruko nagrađivana Posljednja ambulantna kola Sofije, koji je 2012. u ovome programu osvojio i France 4 Visionary Award. "Drugo uvrštavanje u program Tjedna kritike znači da netko prepoznaje to što radimo, jer jednom je slučajnost, a treća je sreća", izjavio je Siniša Juričić.

"Po prirodi sam trkač na duge staze i često uspoređujem sve ostalo s dugim trkama. Recimo da je Kokoška u selekciji Tjedna kritike kao utrka na 10 km na Olimpijadi gdje smo osvojili zlatnu medalju. Divna nagrada i hvala svima koji su naporno radili na filmu i onima koji su ga podržali," izjavila je Gunjak.


Prizor iz filma Kokoška

Una Gunjak (Sarajevo, 1986.) diplomirala je filmske studije pri Sveučilištu u Torinu 2008., a 2010. magistrirala je montažu na prestižnoj National Film and Television School u Londonu gdje trenutno živi i radi kao montažerka i redateljica igranih i dokumentarnih filmova te reklama. Kokoška joj je prvi profesionalni autorski projekt. Film je tijekom 2012. godine bio razvijan kroz scenaristički program European Short Pitch europske filmske mreže mladih NISI MASA, osvojio je koprodukcijsku nagradu poznate Zaklade Robert Bosch u kategoriji Njemačka-Istočna Europa i sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

53. izdanje Tjedna kritike održat će se od 15. do 23. svibnja tijekom 67. Filmskog festivala o Cannesu. Program uključuje prve i druge filmove i cilj mu je otkrivati nova redateljska imena. Svoje su prve filmove ovdje prikazali Bernardo Bertolucci, Jean Eustache, Ken Loach, Wong Kar-wai, Alejandro González Iñárritu i Jeff Nichols, dok su zahvaljujući kratkometražnim filmovima uvrštenima u program pod lupu javnosti došli autori kao što su François Ozon, Gaspar Noé i Andrea Arnold.

Više informacija o programu Tjedna kritike potražite na službenim stranicama, a slike filma u visokoj rezoluciji preuzmite ovdje.

Naslovna fotografija: Una Gunjak

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.