Koko i duhovi od 6. listopada u hrvatskim kinima

U utorak, 5. listopada, u zagrebačkom kinu Movieplex održana je svečana premijera filma Koko i duhovi, snimljenog prema najpopularnijem domaćem dječjem romanu autora Ivana Kušana, u režiji Daniela Kušana.

U četvrtak, 6. listopada, filmska priča koju smo čekali pedeset godina napokon stiže u hrvatska kina! Radnja Kušanove dječje avanture prati pustolovine skupine prijatelja predvođenih 'detektivom' Ratkom Milićem – Kokom koji rješava slučaj otmice. Sve je to praćeno nizom kvartovskih misterija vezanih uz enigmatičnu smrt zagrebačkog škrca i lihvara Vinceka, ali i nizom testova i kušnji koje će Koku, njegovim prijateljima i filmskoj publici otkriti važnu pouku o prijateljstvu.

Još na dječjoj press projekciji, sredinom rujna, film je privukao pažnju brojnih klinaca koji nisu imali problema s njegovim prevođenjem na jezik facebook generacije te su redatelja Daniela Kušana i njegov mladi glumački ansambl nakon projekcije bombardirali brojnim pitanjima o filmu i njegovom književnom predlošku koji se nalazi na redovnom popisu lektire za 5. razrede osnovnih škola. Jednu je učenicu-novinarku tada zanimalo u kojem se stoljeću događa radnja, druga je upitala redatelja Kušana da li, obzirom da je pogledala film, može preskočiti čitanje romana, dok je jedan njihov kolega primijetio jedan tehnološki anakronizam (izazov ostavljamo filmskim detektivima), obzirom na period u kojem se radnja događa.

Paralelno s izlaskom i početkom distribucije filma u hrvatskim kinima, izdavačka kuća Znanje izdala je roman Koko i duhovi, a planira se i da se uz Koka, oformi i generacija budućih filmskih kritičara. Naime, producentska tvrtka Kinorama organizirala je natječaj za učenike-novinare koji su nakon spomenute press projekcije dobili u zadatak napisati osvrt, a njihove će radove ocijeniti njihovi stariji kolege - Bruno Kragić, Milena Zajović (Večernji list) i Boris Ličina (Plan B).

Većina mladih glumaca iz filma - Antonio Parač (Koko), Nina Mileta (Marica), Kristian Bonačić (Zlatko), Filip Mayer (Miki) i Ivan Maltarić (Božo)  - na filmska platna stiže s dasaka ZKM-a, a svi namjeravaju ostati u glumačkim vodama i nakon Koka čime će hrvatsko glumačko nebo postati bogatije za pet talentiranih zvijezda čije vrijeme tek dolazi. Uz briljantne mlade kolege, u filmu glume Ozren Grabarić, Dijana Vidušin, Predrag Vušović, Franjo Dijak, Almira Osmanović i drugi. Na proteklom Festivalu igranog filma u Puli Koko i duhovi nagrađen je Zlatnom Arenom za montažu (Slaven Zečević), Zlatnom Arenom za glazbu (Dinko Appelt), Nagradom publike Zlatna vrata Pule i Vjesnikovom nagradom Breza za najboljeg debitanta.

Film Koko i duhovi, nastao u produkciji zagrebačke Kinorame i koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom, od četvrtka, 6.listopada kreće u hrvatska kina u distribuciji Continental Filma!
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.