Kad svane dan Gorana Paskaljevića u hrvatskim kinima

U ponedjeljak 10. veljače u 20 sati u kinu Europa u Zagrebu održava se svečana kinopremijera filma Kad svane dan Gorana Paskaljevića s Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi, kao uvod u prikazivanje u domaćim nezavisnim kinima. Film je nastao u srpsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji.

Radnja govori o 72-godišnjem profesoru glazbe Miši Brankovu, koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo podrijetlo. Prilikom iskopavanja na mjestu gdje je nekada bio Judenlager Semlin, koncentracijski logor u Beogradu, radnici pronalaze kutiju s dokumentima koju je daleke 1941. zakopao logoraš Isaac Weiss. Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Weissovi koji su ga, prije nego što su odvedeni u logor, dali na čuvanje prijateljima, obitelji Brankov. U kutiji je i nedovršena glazbena partitura pod nazivom „Kad svane dan”, koju je skladao Isaac Weiss. Tragajući za istinom o sebi, profesor traga i za malo poznatom istinom o logoru. Istovremeno, postaje opsjednut dovršavanjem započete kompozicije i izvođenjem maestralne molitve za mrtve na mjestu nekadašnjega logora.

Kad svane dan svoju je hrvatsku premijeru imao na prošlogodišnjem Festivalu tolerancije - Festivalu židovskog filma u Zagrebu, a od ovoga će se tjedna moći pogledati u ograničenoj distribuciji u odabranim nezavisnim digitaliziranim kinima. Film je bio kandidat Srbije za nominaciju u kategoriji najboljeg stranog filma za Oscara 2013. Prikazan je na festivalima diljem svijeta i osvojio je više nagrada: Posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu 2013., Grand Prix Festivala naroda i vjera u Terniju 2012. te nagrade publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Méridi 2012. i Festivalu europskog filma u Les Arcsu 2012.


Prizor iz filma Kad svane dan

Goran Paskaljević jedan je od najpoznatijih srpskih i jugoslavenskih redatelja srednje generacije. Filmovi su mu igrali u službenim programima Berlina, Cannesa i Venecije, dvaput je nagrađen Zlatnom Arenom za režiju, a Milena Dravić je za sporednu ulogu u njegovom Posebnom tretmanu nagrađena u Cannesu 1980. godine. Hrvatskoj publici posljednjih dvadesetak godina svakako je najprepoznatljiviji po kultnom filmu Bure baruta iz 1998.

Uz Nadarevića, u filmu nastupaju Predrag Ejdus, Meto Jovanovski i Mira Banjac. Scenarij s Paskaljevićem supotpisuje Filip David. Snimatelj je Milan Spasić, montažerka Kristina Pozenel, skladatelj Vlatko Stefanovski, scenograf Milenko Jeremić, a kostimografkinja Marina Vukasović-Medenica.

Hrvatski koproducent filma je Damir Terešak iz kuće MaXima Film, a distribuira ga 2i Film. Kad svane dan sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Naslovna fotografija: Mustafa Nadarević u filmu Kad svane dan
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.