Iznenada preminuo ugledni ekonomist i član Upravnog odbora HAVC-a Anto Bajo

Anto Bajo, znanstveni savjetnik na Institutu za javne financije i izvanredni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu te član Upravnog odbora HAVC-a, sinoć je iznenada preminuo u 49. godini života.

'Vijest o iznenadnoj smrti Ante Baje stvarno me zatekla i izuzetno rastužila - vjerojatno jednako kao i sve koji ga poznaju. Duboko sam ožalošćen i ovim putem izražavam iskrenu sućut cijeloj obitelji. Anto je bio naš dragi, cijenjeni kolega te član Upravnog odbora HAVC-a. Hvala ti puno na svemu dragi Anto... Falit ćeš nam!', izjavio je tim povodom ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich

Profesionalnu karijeru prof. dr. Bajo započeo je na Institutu za javne financije prije 25 godina nakon diplome na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a glavna područja interesa bila su mu upravljanje financijama javnog sektora, sustav proračuna te fiskalni federalizam. 

Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani 2006. godine, a usporedno je počeo i njegov angažman na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 2012. postao izvanredni profesor na kolegijima Javne financije, Lokalne financije, Upravljanje javnim dugom. Kao autor ili koautor potpisao je nekoliko knjiga: Financiranje visokog školstva i znanosti, Proračunski sustav – ornament ili sredstvo upravljanja državnim financijama, Javne financije lokalnih jedinica vlasti, Osnove upravljanja javnim dugom.

Osim toga bio je vjerni dugogodišnji suradnik HAVC-a te član Upravnog odbora aktualnog saziva. 

Uz rad na brojnim znanstveno-istraživačkim projektima objavio je niz znanstvenih i stručnih radova, a u proteklih 15-ak godina bio je angažiran u brojim stručnim i savjetodavnim tijelima. Među ostalim, od 2016. je bio član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu RH, a od 2015. dopredsjednik Savjeta za financiranje visokog školstva i znanosti.  

Naslovna fotografija: Anto Bajo
(*biografija Ante Baje preuzeta je s portala www.poslovni.hr)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.