Izgubljena olovka na Filmskom četvrtku u HDA

Ovaj klasik Fedora Škubonje 1961. godine osvojio je Zlatnog lava (u kategoriji dječjeg filma) na Filmskom festivalu u Veneciji, a 1966. godine na Filmskom festivalu u Cannesu proglašen je jednim od deset najboljih dječjih filmova svih vremena. Projekcija Izgubljene olovke održat će se u četvrtak, 12. prosinca u 18 sati u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva, uz osvrt nakon filma dr. sc. Nikice Gilića.

Nakon što jedan dječak izgubi svoju olovku, čitav razred optuži malenog Diku za krađu. Čak i učiteljica posumnja u njegovu krivnju. Diko se ne miri s novonastalom situacijom te će dati sve od sebe da prava istina izađe na vidjelo. Izgubljena olovka potaknut će pitanja o istini, nepravdi, autoritetu i prihvaćanju.

Film je snimljen 1960. godine i traje 47 minuta. Režiju potpisuje Fedor Škubonja, autorica scenarija je Stanislava Borisavljević, a u glavnim su ulogama Mira Nikolić, Boško Gašević i Mate Ergović. Radnja Izgubljene olovke smještena je u prednovogodišnje razdoblje u malu seosku školu te gledatelja vraća u neka davna vremena i potiče na razmišljanje o istinskim životnim vrijednostima.

Izgubljena olovka prikazuje se u okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva čiji je program priredio filmski arhivist Mladen Burić. Osvrt nakon filma dat će dr.sc. Nikica Gilić, izvanredni profesor na Katedri za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog Fakulteta u Zagrebu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.