Island i Hrvatska – naše filmske uspješnice

DKE – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s Uredom MEDIA Islanda, Islandskim filmskim centrom i filmskim festivalom Stockfish u Reykjaviku organizira događanje na temu hrvatskih i islandskih uspješnica, koje će se održati 6. ožujka za vrijeme trajanja festivala.

Island i Hrvatska dvije su zemlje koje su imale priliku odigrati fiktivnu geografiju glasovite HBO-ove serije Igra prijestolja. Iako se naoko čini da je to jedina filmska poveznica između dviju vrlo udaljenih zemalja, brojne komponente naših nacionalnih kinematografija podudaraju se i time otvaraju prostor za međusobni razgovor o izazovima industrije kao i o ostvarenim uspjesima.

Island, jedna od najmanjih članica Potprograma MEDIA, svake godine iz svoje pozicije zemlje niskog produkcijskog kapaciteta uspijeva ostvariti značajne rezultate. Unatoč maloj industriji, izoliranom geografskom položaju i malobrojnom stanovništvu, Island od 2014. producira u prosjeku 7 dugometražnih igranih filmova pa su od navedene godine do danas islandski korisnici iz Potprograma MEDIA stekli sredstva veća od 3 milijuna eura.

Hrvatska se, također vrlo brzo nakon svog ulaska u Potprogram MEDIA, uspjela pozicionirati i nametnuti svojim rezultatima u odnosu prema drugim članicama, posebno u kategorijama poziva za razvoj pojedinačnih projekata i za festivale. U razdoblju od 2014. do danas hrvatski korisnici uspjeli su osigurati ukupan iznos od 3,3 milijuna eura unatoč iznimno visokim kriterijima prilikom ispunjavanja određenih smjernica poziva.

U kontekstu prepreka i poteškoća s kojima se susreću islandski i hrvatski prijavitelji razgovarat će se o izazovima što ih nose pozivi za podnošenje projektnih prijedloga za zemlje kojima su zajednički „mali jezik“, ograničeni teritorij i nepovoljni produkcijski uvjeti. Kroz prizmu primjera filmskih i televizijskih uspješnica razmotrit će se ujedno putanje moguće suradnje.

Panelistice su Laufey Guðjónsdóttir, ravnateljica Islandskoga filmskog centra, producentice Lilja Ósk Snorradottir (Pegasus Pictures), Hrönn Kristinsdóttir (Go to Sheep) i Agnes Johansen (RKV Studios) dok će diskusiju moderirati Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske. 

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE – Ured MEDIA Hrvatske

Naslovna fotografija: scena iz seije Igra prijestolja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.