Indija na filmu u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa. Zimski broj (88) na 236 stranica otvara tematski blok o indijskom filmu. O stvaranju nacionalnog identiteta uz pomoć animacije, kolkatskoj trilogiji Satyajita Raya, hinglishu kao novijem jezično-filmskom iskazu tamošnje kinematografije te o produkcijskim izazovima s kojima se susreće pišu Pooja Pottenkulam, Rwita Dutta, Premendra Mazumder, Rada Šešić i gostujuća urednica Etami Borjan. 

U rubrici 'Studije' Petra Belc sintetizira svoje višegodišnje bavljenje redateljicama domaćeg i svjetskog eksperimentalnog filma u temeljit pregledan tekst koji revalorizira njihove doprinose te nudi značajne historiografske i teorijske implikacije. Janica Tomić na nizu primjera iz angloameričkih i skandinavskih kinematografija obrazlaže pojam mrežne naracije, nadređujući ga onom mozaične dramaturgije.

U rubrici 'Hrvatski film' Ivan Velisavljević piše analizu filma Ponedjeljak ili utorak Vatroslava Mimice u kontekstu modernizma i refleksija o Holokaustu, dok se Irena Paulus filmološko-muzikološki pozabavila bogatim stvaralaštvom Alfija Kabilja

U rubrici 'Animirani film' Vjeran Kovljanić esejistički komparira kreativne dosege stripa i filma Rabinova mačka.

Kao i uvijek, novi Ljetopis donosi i recenzije aktualnog kinorepertoara, temeljite prikaze središnjih domaćih festivala (Zagreb Film Festival, Split Film Festival, 25 FPS) i novih knjiga.

Novi broj (88) po cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.) po promotivnim cijenama, kao i godišnja pretplata. Nedavno je obnovljena i arhiva besplatno dostupnih svezaka iz godina 2011. – 2014.

Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza, Tuškanac 1, Zagreb, a od sljedećeg tjedna i u knjižarama Vuković & Runjić, Teslina 16, Zagreb; Superknjižara, Rooseveltov trg 4, Zagreb, Ljevak, Trg bana Josipa Jelačića 17 i Info zona, Jerina 1, Split.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.