Hrvoju Hribaru dodijeljeno francusko nacionalno odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti

Ravnatelju Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoju Hribaru ministrica kulture i komunikacija Francuske Republike Aurélie Filippetti dodijelila je odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti za 2013. godinu za njegove zasluge u međukulturnoj suradnji i jačanju veza hrvatskog i francuskog audiovizualnog sektora. Odličje će mu u srijedu u Zagrebu uručiti Michèle Boccoz, francuska veleposlanica u Hrvatskoj. 
 

Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, dobitnik je odličja Viteza reda umjetnosti i književnosti za 2013. godinu koje je dodijelila Aurélie Filippetti, ministrica kulture i komunikacija Francuske Republike. Odličje će mu uručiti Michèle Boccoz, francuska veleposlanica u Hrvatskoj, na ceremoniji koja će se održati u srijedu 4. prosinca u večernjim satima u njenoj službenoj rezidenciji u Zagrebu.

Kako navode iz Francuskog veleposlanstva, Hribaru se odličje dodjeljuje zbog "predanosti osnaživanju odnosa Francuske i Hrvatske otkad je postao ravnatelj HAVC-a, zasluga na potpisivanju ugovora o francusko-hrvatskoj filmskoj koprodukciji, organizacije festivala hrvatskog filma Croatie, la voici!, održanog prošle godine u Parizu, te zbog podrške francuskom Nacionalnom centru za kinematografiju u borbi za izuzeće europskog audiovizualnog sektora iz trgovinskog sporazuma Europske unije i SAD-a."

Vitez reda umjetnosti i književnosti (Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres) francusko je nacionalno odlikovanje kojim od 1957. godine Ministarstvo kulture (danas Ministarstvo kulture i komunikacija) odaje priznanje pojedincima iz Francuske i svijeta za njihovo zasluge u području kulture i umjetnosti. Dodjeljuje se osobama starijima od 35 godina koje najmanje deset godina javno djeluju u svojoj struci, a na temelju daljnjih zasluga pojedinim dobitnicima nakon pet i više godina dodjeljuje se viši rang odličja – Oficir (Officier) te potom i Komandant (Commandeur). Među dosadašnjim dobitnicima viteškog reda ovog odličja poznata su imena poput Rudolfa Nurejeva, Philipa Glassa, Williama S. Burroughsa, Aleksandra Petrovića i Shan Sa, a iz Hrvatske tu su, između ostalih, Tereza Kesovija, Ivan Picelj, Predrag Matvejević, Andrea Zlatar-Violić i Ivan Ladislav Galeta. Posljednjih godina njime su odlikovani i George Clooney, Jude Law, Tim Burton, Aishwarya Rai, Bono Vox i Terry Gilliam.

Hrvoje Hribar rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Radio je kao prvi pomoćnik redatelja, scenarist, pisao je radiodrame i eseje te radio kao kuhar. Kroz svoju produkcijsku kuću FIZ producirao je i režirao komediju Što je muškarac bez brkova?, koja je bila najgledaniji hrvatski film 2006. godine te je prikazana na više od 30 međunarodnih festivala. Prije toga napisao je, režirao i producirao dva dokumentarna filma (Svijet je velik, 1999. i Bil jedon, 2001.) te svoj dugometražni prvijenac Puška za uspavljivanje (1997.). Kao redatelj i scenarist, Hrvoje je također i autor televizijskog filma Hrvatske katedrale (1992.) te kratkometražnog filma Između Zaghlula i Zahariasa (1994.). Godine 2001. za HRT režirao je seriju Novo doba. Višestruki je dobitnik nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film godine (Puška za uspavljivanje, Bil jedon, Između Zaghlula i Zahariasa).

Ravnatelj je Hrvatskog audiovizualnog centra od rujna 2010., a od studenog iste godine član je Izvršnog odbora Federacije europskih filmskih redatelja (FERA).

Naslovna fotografija: Hrvoje Hribar

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.