Hrvatski producenti Zdenka Gold i Siniša Juričić predstavit će se u Cannesu

Producentica Zdenka Gold odabrana je za sudjelovanje u programu inicijative Producers on The Move u sklopu Filmskog festivala u Cannesu, koji će se održati od 15. do 26. svibnja 2013. Jedan od prošlogodišnjih canneskih laureata, Siniša Juričić (Nukleus film) ove godine predstavit će se s grčko-hrvatskim projektom Trema (Stage Fright) u programu  L’Atelier.

Međunarodna mreža za promociju europskog filma EFP (European Film Promotion) od 2000. godine podržava europske producente tijekom Filmskog festivala u Cannesu. Pažljivom selekcijom članovi EFP odabiru po jednog prestavnika iz svake zemlje koji potom sudjeluje u pitchinzima i sastancima ‘jedan na jedan’ te dobiva značajan prostor za promociju u međunarodnom industry publikacijama. Cilj ove inicijative je umrežavanje producenata s profesionalcima iz filmske industrije radi budućih suradnji. Za inicijativu Producers on the Move ove je godine odabrano 29 europskih producenata, a jedna od njih je i Zdenka Gold iz hrvatske produkcijske kuće Spiritus Movens.

Zdenka Gold radila je kao freelance producentica deset godina prije no što je 2009. godine pokrenula svoju produkcijsku tvrtku Spiritus Movens. Od tada je producirala dva dokumentarna filma – 20 dana na Tibetu Silvestra Kolbasa i Vidimo se za godinu dana Marka Stanića te dugometražni igrani film Obrana i zaštita Bobe Jelčića koji je premijerno prikazan u programu FORUM Međunarodnog festivala igranog filma u Berlinu. Zdenka trenutno u okviru mreže EAVE razvija svoj idući projekt dugometražnog igranog filma Family Dust redateljice Nine Violić.

O ovogodišnjoj selekciji inicijative Producers on the Move u 2013 izvijestio je nedavno i filmski website Indiewire, koji  među značajnim producentima s prethodnih izdanja, uz rumunjsku producenticu Adu Salomon i dansku producenticu Louise Vesth (Melankolija) spominje i hrvatskog producenta Sinišu Juričića.

Siniša Juričić, producent dokumentarnog filma Posljednja ambulantna kola Sofije koji je prošle godine na canneskom Tjednu kritile osvojio France 4 Visionary Award sudjelovat će na i ovogodišnjem izdanju prestižnog festivala. Projekt igranog filma Trema (Stage Fright) grčkog redatelja Yorgosa Zoisa kojeg Siniša Juričić koproducira uvršten je među 15 projekata prezentacijskog programa L’Atelier u organizaciji Cinefondationa.

Projekt nastaje pod Pan Entartainmentom, jednom od vodećih grčkih produkcijskih tvrtki na području audiovizualne proizvodnje. Bio je predstavljen na CineLink Co-production Marketu 2011. godine gdje je osvojio nagradu za razvoj CNC-a (French Film Centre), a nagrađen je i na TorinoFilmLab Meeting Eventu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.