Hrvatski korisnici Potprograma MEDIA uspješno zaključili 2019. godinu s ukupnom potporom od 784 638 eura 

Hrvatski korisnici Potprograma MEDIA uspješno su zaključili 2019. godinu s ukupnom potporom od 784 638 eura, što prema visini sredstava predstavlja drugi dosad ostvaren godišnji iznos, kojinadmašuje jedino rekordni rezultat 2015. godine s iznosom od 797 430 eura. 

Potprogram MEDIA pruža potporu putem 14 poziva za podnošenje projektnih prijedloga, a hrvatski su prijavitelji bili uspješni u ukupno devet kategorija.

Producentske tvrtke Antitalent, Nukleus film d.o.o. te Udruga Restart u kategoriji razvoja pojedinačnog projekta osigurale su ukupno 100 000 eura. Riječ je o jednom igranom (adaptacija romana Črna mati zemla) te čak dva kreativna dokumentarna filma (radni su naslovi filmova Novi imperij i Muzej revolucije).

Kinorama, tradicionalno uspješna hrvatska producentska tvrtka, stekla je potporu u iznosu od 88 000 eura u okviru poziva za razvoj skupnog projekta i to za razvoj triju igranih filmova (Četvrti kralj, Tragovi i Zečji nasip). Unutar iste vrste potpore, u kategoriji 'poticaj novim talentima', omogućena je financijska podrška i jednom kratkometražnom filmu (Sfera).

Nastavlja se i dobra praksa hrvatskih festivala, od kojih su Animafest Zagreb i Zagreb Film Festival ponovno potpomognuti ukupnim iznosom od 76 000 eura. Tu je i program stručnog usavršavanja ZagrebDox Pro, koji također kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA te je ove godine osigurao potporu u iznosu od 38 500 eura.

U kategoriji automatske potpore distribuciji hrvatski su distributeri dobili ukupno 158 699 eura. Na popisu distributera koji su ostvarili pravo na sredstva našli su se 2i Film, Blitz film i video distribucija, Discovery, Festival mediteranskog filma Split, Pa-Dora, Restart i UO Zagreb Film Festival. U kategoriji selektivne potpore distribuciji osigurana je 31 697 eura.

Na listi odobrenih projekata koji podrazumijevaju razvoj videoigre prvi se put našla i Hrvatska. Hrvatsku videoigru Trip the Ark Fantastic, iza koje stoji kreativni tim studija Gamechuck,Potprogram MEDIA podržao je iznosom od 149 400 eura. 

Hrvatskim je partnerima u kontekstu poziva za promidžbu europskih djela putem interneta dodijeljen iznos od 16 560 eura. Riječ je o Udruzi Restart, koja pravo na udio u navedenom iznosu ostvaruje putem projekta KineDok. Čak 11 hrvatskih kina koja su dio mreže Europa Cinemas iz Potprograma MEDIA steklo je sredstva u vrijednosti od 125 782 eura.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.