Hrvatski korisnici Potprograma MEDIA u 2020. osigurali rekordnu potporu od 2.260.241 euro

Hrvatski korisnici su i ove godine u sklopu 11, od ukupno 14 različitih poziva za predlaganje projekata Potprograma MEDIA dobili sredstva u iznosu od 1.843.512 eura. Ako se tome doda i pilot-projekt Europske komisije "Kina – inovativni centri za lokalne zajednice", onda je riječ o ukupnom, rekordnom iznosu od 2.260.241 euro, što prema visini sredstava predstavlja najbolji ostvaren godišnji iznos od 2008. godine.

Potprogram MEDIA pruža potporu putem 14 poziva za podnošenje projektnih prijedloga, a hrvatski su prijavitelji bili uspješni u čak 11 kategorija.

Producentske tvrtke Recircle, Telefilm, Adriatic Animation, Spiritus movens i Eclectica (zajedničkom prijavom) te udruga Restart u kategoriji razvoja pojedinačnog projekta osigurale su ukupno 225 000 eura. 

Riječ je o jednom kreativnom dokumentarnom filmu (Fiume o Morte! koji će režirati Igor Bezinović, dok su producenti Tibor Keser i Vanja Jambrović), dva animirana projekta (Nutz – iza kojeg stoje redatelj, scenarist i producent Denis Alenti i autorski tim Vjekoslav Živković i Marija Ivšić te Manivald i apsint zečevi u produkciji tvrtke Adriatic Animation i u režiji Draška Ivezića i Chintis Lundgren) te dva igrana filma (Jimmy L. u produkciji Telefilma iz Zagreba i u režiji Pave Marinkovića te Proslava redatelja Brune Ankovića i scenaristice Jelene Paljan, na temelju nagrađivane istoimene knjige Damira Karakaša te u zajedničkoj produkciji Spiritus movensa i Eclectice).

Producentske tvrtke 4film te Propeler Film i Wolfgang & Dolly zajedničkom prijavom osigurale su sredstva Potprograma MEDIA za razvoj skupnih projekata u ukupnom iznosu od 301 254 eura. 

Tvrtka 4Film obvezala se realizirati sljedeća četiri projekta: dva dugometražna dokumentarna filma – Surogat majka, čiji je scenarist i redatelj Silvio Mirošničenko i Grandpa Guru scenarista Sanjina Hasanefendića i Silvija Mirošničenka te redatelja Silvija Mirošničenka, kao i televizijsku dramsku seriju Ženska posla, čiji je scenarist Nenad Antolović, a redateljica Ivona Juka te dugometražni igrani film Moj privatni ratni zločinac / Janjci u vučjoj koži, scenaristice i redateljice Ivone Juke.

Propeler Film zadužen je za razvoj dvaju igranih filmova: Muško, čiji scenarij i režiju potpisuje Ognjen Sviličić, te Sjena scenarista i redatelja Antonija Nuića. Tvrtka Wolfgang & Dolly obvezala se realizirati također dva igrana filma: Majka revolucija scenarista i redatelja Damira Čučića i Ponoć u savršenom svijetu scenaristice i redateljice Une Radić.

Ove godine Potprogram MEDIA podupire čak tri hrvatske videoigre s ukupnim iznosom od 359 809 eura: Starless (Pine Studio), Starpoint Gemini 3: Echoes (Intercorona) te Ghost Painter (Studio Spektar). 

Nadalje, DKE – Ured MEDIA Hrvatske prvi put ističe i hrvatske rezultate u kategoriji televizijskog prikazivanja s ukupnim iznosom od 342 500 eura. Unutar prvog poziva za televizijsko prikazivanje, Hrvatska se našla na listi 35 odobrenih projekata iz 11 zemalja članica Potprograma MEDIA. TV dokumentarna serija Granice osigurala je ukupan iznos od 225 000 eura, od kojeg je za Kinoteku i epizodu Kupa (u režiji Tihe Gudac) izdvojeno 52 500 eura. Producentska tvrtka Kinorama, u sklopu drugog poziva televizijskog prikazivanja, uspijeva osigurati sufinanciranje TV serije s potporom u iznosu od 290 000 eura. Riječ je o televizijskoj mini seriji od šest epizoda u trajanju od 52 minute koja je nastala prema istoimenom romanu "Područje bez signala" autora Roberta Perišića. Scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan, dok TV seriju režira Dalibor Matanić.

Nastavlja se i dobra praksa hrvatskih festivala, od kojih su Animafest Zagreb, Motovun Film Festival i Zagreb Film Festival ponovno potpomognuti s ukupnim iznosom od 103 000 eura.

U sklopu poziva koji se odnosi na mreže festivala ponovno se na popisu odobrenih projekata nalaze dva hrvatska festivala: Animafest Zagreb (prijavitelj) i Zagreb Film Festival (partner) s ukupnom iznosom od 46 397 eura.

Tu je i program stručnog usavršavanja ZagrebDox Pro koji također kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA te je ove godine osigurao potporu u iznosu od 38 500 eura.

U kategoriji automatske potpore distribuciji hrvatski su distributeri dobili ukupno 213 852 eura. Na popisu distributera koji su ostvarili pravo na sredstva našli su se 2i Film, Blitz film i video distribucija, Discovery, Festival mediteranskog filma Split i UO Zagreb Film Festival. U kategoriji selektivne potpore distribuciji osigurana je potpora od 28 275 eura, i to za šest hrvatskih distributera. 

Hrvatskim je partnerima u kontekstu poziva za promidžbu europskih djela putem interneta dodijeljen iznos od 9 525 eura. Riječ je o udruzi Djeca susreću umjetnost koja pravo na udio u navedenom iznosu ostvaruje putem projekta Film u bolnici.

Također, u sklopu poziva za potporu filmskom obrazovanju udruga Bacači sjenki osigurala je ukupna sredstva u iznosu 78 702 eura i to u ulozi partnera na projektu CinEd 2.0. portugalskog prijavitelja Cinemateca Portuguesa – Museu do Cinema.

Čak 10 hrvatskih kina koja su dio mreže Europa Cinemas iz Potprograma MEDIA steklo je sredstva u vrijednosti od 96 698 eura.

I na kraju, važno je istaknuti da su hrvatski korisnici u kategoriji pilot-projekta "Kina – inovativni centri za lokalne zajednice" osigurali ukupan iznos od 416 729 eura. Hrvatske organizacije sudjeluju u čak četiri odobrena projekta, bilo s pozicije nositelja projekta ili partnera.

U ulozi koordinatora (nositelja projekta) predstavljene su sljedeće zemlje: Bugarska, Francuska, Hrvatska (Motovun Film Festival), Italija i Njemačka. U projektima će također sudjelovati 22 partnerske organizacije, među kojima većina njih dolazi iz Italije (ukupno pet), Hrvatske (ukupno četiri: Hrvatski filmski savez, Zagreb; Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik; Kinematografi Osijek d.d. te Udruga Kinookus, Dubrovnik), Belgije, Nizozemske, Njemačke i Slovenije (po dvije) te Francuske, Grčke, Mađarske, Rumunjske i Velike Britanije (po jedna).

DKE – Ured MEDIA Hrvatske u 2020. godini uspio je organizirati 24, a sudjelovati u čak 35 aktivnosti. 

"Zahvaljujemo svim kolegama i hrvatskim korisnicima koji vjerno prate aktivnosti DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, dijele naš entuzijazam u pogledu života i budućnosti europskog filma te predano rade na unapređenju hrvatske kinematografije. Potaknuti ovogodišnjim sjajnim rezultatima, nadam se da će hrvatski korisnici jednako uspješno nastaviti i u 2021. godini, koju s veseljem iščekujemo!", poručuje na kraju voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, Martina Petrović

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE – Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.