Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski korisnici osigurali potporu putem poziva 'Kina – inovativni centri' Europske komisije

Objavljeni su rezultati pilot-poziva Europske komisije 'Kina - inovativni centri' u okviru kojeg su hrvatski korisnici osigurali ukupan iznos od 416 729 eura. 

Prošle godine Europska komisija objavila je poziv namijenjen pokretanju inovativnih kulturnih središta vezanih uz film i kinematografiju, s posebnim naglaskom na područjima koja su infrastrukturno deficitarna u pogledu razvoja kinoprikazivačkog i kulturnog sadržaja.

Uzimajući u obzir značenje kina za lokalne zajednice, zadaća je ovog poziva bila ispitati nove načine potpore stvaranju inovativnih kulturnih središta te istovremeno poticati kina na inventivan pristup i dodatno osnaživanje njihove važne uloge u razvoju lokalne zajednice.

U fokusu poziva bilo je pružanje potpore za aktivnosti vezane uz razvoj publike, putem kojih će se kina ujedno poticati na omogućivanje pristupa ne samo audiovizualnom sadržaju već i svim ostalim kulturnim sadržajima i uslugama, kao i edukativnim i/ili zabavnim aktivnostima usmjerenima na mlađu publiku.

U tijesnoj konkurenciji od 46 prijavljenih projekata iz 17 europskih zemalja samo ih je 5 odabrano za sufinanciranje s ukupnim iznosom od 2 milijuna eura. Važno je ujedno istaknuti da hrvatske organizacije sudjeluju u čak 4 odobrena projekta, bilo s pozicije nositelja projekta ili partnera. 

U ulozi koordinatora (nositelja projekta) predstavljene su sljedeće zemlje: Bugarska, Francuska, Hrvatska (Motovun Film Festival),Italija i Njemačka. U projektima će također sudjelovati 22 partnerske organizacije, među kojima većina njih dolazi iz Italije (ukupno pet), Hrvatske (ukupno četiri: Hrvatski filmski savez (Zagreb), Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Kinematografi Osijek d.d. te Udruga Kinookus (Dubrovnik),Belgije, Nizozemske, Njemačke i Slovenije (po dvije) te Francuske, Grčke, Mađarske, Rumunjske i Velike Britanije (po jedna).

Odobreni projekti u kojima sudjeluju hrvatske organizacije:

Movies in Motion – osiguran je ukupan iznos od 262.341 eura, od kojeg je za Motovun Film Festival i Hrvatski filmski savez izdvojeno 140.000 eura: Motovun Film Festival iz Hrvatske je nositelj projekta, a HFS sudjeluje kao partnerska organizacija.

Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds – od ukupno osiguranih 473.537 eura Kinematografi Osijek d.d. dobivaju iznos od 124.304 eura: Art Fest Ltd. iz Bugarske je nositelj projekta, a Kinematografi Osijek d.d. sudjeluje kao partnerska organizacija.

Cinema Communities for Innovation, Networks and Environment (CINE) – osiguran je ukupan iznos od 488.126 eura, od kojih je Udruga Kinookus dobila 79.985 eura: Slow Food NGO iz Italije je nositelj projekta, a Udruga Kinookus sudjeluje kao partnerska organizacija.

Connecting Cinemas in Rural Areas – osiguran je ukupan iznos od 489.229 eura, od kojeg je za Javnu ustanovu u kulturi Tvrđava kulture Šibenik izdvojeno 72.440 eura: KulturGenossenschaft Neue Kammerspiele eG iz Njemačke je nositelj projekta, a Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik sudjeluje kao partnerska organizacija.

Više informacija na poveznici: 'Kina - inovativni centri' - rezultati 2019./2020.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.