Hrvatski korisnici na pozivima za potporu Potprograma MEDIA osigurali sredstva u iznosu od 688.063 eura

Unutar poziva Potprograma MEDIA za razvoj videoigara pristiglo je ukupno 125 prijava, od čega je potpora izdvojena za samo 32 projekta u iznosu od 3,754.638,00 eura. Među odobrenim projektima njih 14 dolazi iz zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta, 12 ih je iz zemalja visokog produkcijskog kapaciteta, a 6 iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta. Njemačka i Švedska zemlje su članice koje vode s 4 odobrene videoigre, dok Hrvatska, zajedno s Velikom Britanijom, dijeli mjesto s ukupno 3 odobrene videoigre.

Na popisu se nalaze, dakle, 3 videoigre iz Hrvatske s ukupno ostvarenom potporom od 359.809 eura. Videoigri Starless u produkciji tvrtke Pine Studio, čiji autorski tim čine Boris Barbir, Tomislav Podhraški, Vladimir Koščica (CEO) i Vjekoslav Krajačić, dodijeljena su maksimalna sredstva u iznosu od 150.000 eura. Tvrtka Intercorona d.o.o. za razvoj videoigre Starpoint Gemini 3: Echoes osigurala je iznos od 149.975 eura. Kreativni tim koji stoji iza navedene igre čine Mario Mihoković, jedan od suvlasnika i kreator projekta, Željko Kos, glavni programer i producent projekta, te Danijel Mihoković i Tomislav Mihoković, narativni kreatori DLC-ova (dodatnog sadržaja) projekta. U timu također sudjeluju Darko Macan kao vanjski suradnik, pisac scenarija za baznu igru na koju se nadovezuje ovaj DLC, te Nikola Jeremić, skladatelj iz Srbije, ujedno vanjski suradnik i kreator glazbe za projekt. Studio Spektar d.o.o. za razvoj videoigre Ghost Painter osigurao je iznos od 59.834 eura. Kreativni tim studija čine Sven Nemet kao voditelj projekta, zadužen za priču i ilustriranje, Zvonimir Barać, autor scenarija i animacije, te Lea Konjetić, u čijoj je domeni glazba. 

U kategoriji prijava za potporu skupnih projekata u tijesnoj konkurenciji od njih 147 iz 27 zemalja članica Potprograma MEDIA osigurana su financijska sredstva za 71 projekt s ukupnim iznosom od 12,477.925,00. Među odobrenim projektima njih 39 dolazi iz zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta, 16 ih je iz zemalja visokog produkcijskog kapaciteta te 16 iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta. Hrvatska se, uz još 22 članice Potprograma MEDIA, našla na listi zemalja s čak dvije prijave skupnih projekata. Hrvatskim je prijaviteljima osigurana tako potpora u ukupnom iznosu od 301.254 eura!

Producentska tvrtka 4Film d.o.o. osigurala je sredstva za razvoj četiriju projekata u ukupnom iznosu od 186.254 eura. Obvezali su se realizirati sljedeća četiri projekta: dva dugometražna dokumentarna filma – Surogat majka, čiji je scenarist i redatelj Silvio Mirošničenko, i Grandpa Guru, scenarista Sanjina Hasanefendića i Silvija Mirošničenka te redatelja Silvija Mirošničenka – zatim televizijsku dramsku seriju Ženska posla, čiji je scenarist Nenad Antolović, a redateljica Ivona Juka, te dugometražni igrani film Moj privatni ratni zločinac / Janjci u vučjoj koži, scenaristice i redateljice Ivone Juka.

Producentske tvrtke Propeler film d.o.o. te Wolfgang & Dolly d.o.o. uspjele su dobiti također sredstva za razvoj četiriju igranih filmova u ukupnom iznosu od 115.000 eura.

Propeler film zadužen je za razvoj dvaju igranih filmova: Muško, čiji scenarij i režiju potpisuje Ognjen Sviličić, te Sjena, scenarija i režije Antonija Nuića. Tvrtka Wolfgang & Dolly obvezala se realizirati također dva igrana filma: Majka revolucija, čiji je scenarist i redatelj Damir Čučić, i Ponoć u savršenom svijetu, scenarija i režije Une Radić.

Unutar poziva za potporu festivalima 2019. godine (EACEA/26/2019), a nakon ponovnog razmatranja prijave projekata, Motovun Film Festivalu odobrena je potpora u iznosu od 27.000 eura. Naime, Motovun Film Festival nalazio se na listi čekanja te je nakon reevaluacije uvršten na popis sufinanciranih projekata za 2020. godinu. Na isti je način sufinanciranje odobreno i ostalim trima festivalima koji su se također nalazili na listi čekanja. Ukupno je pristiglo 95 prijava, a potpora je odobrena za 37 filmskih festivala: 19 festivala koji dolaze iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta, 9 festivala iz zemalja srednjeg te također 9 festivala iz zemalja visokog produkcijskog kapaciteta. Dodajući na popis Motovun Film Festival, hrvatski su festivali osigurali u okviru prvog roka poziva namijenjenog festivalima ukupan iznos od 68.000 eura. 

Iako ova godina još uvijek traje, ističemo da su u okviru poziva 2019./2020. hrvatski korisnici do sada uspjeli osigurati rekordan iznos od 1, 130. 415 eura. 

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.