Hrvatski filmovi na 25. festivalu Kino Pavasaris u Litvi

U natjecateljskom programu za debitantske filmove Međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu Kino Pavasaris prikazat će se Mater redatelja Jure Pavlovića, a u natjecateljski program kratkometražnih filmova uvršteni su animirani Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te manjinska koprodukcija, igrani Posljednja slika o ocu redatelja Stefana Ðordevića. Litvanski festival Kino Pavasaris traje od 19. ožujka do 2. travnja te će se u cijelosti održati online, zbog naloga gradskih vlasti da se kinodvorane zatvore zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Dugometražni igrani film Jure Pavlovića Mater prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa namijenjenom europskim debitantskim dugometražnim filmovima. Pavlovićev prvijenac svoju je svjetsku premijeru imao na  'Black Nights' filmskom festival u Tallinnu, a nedavno je na beogradskom FEST-u osvojio nagrada kritičara 'Nebojša Đukelić' za najbolji regijski film.

U natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazuje se animirani film Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Film je od svoje premijere na premijere u svibnju na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu osvojio više od deset nagrada. 

U istom programu prikazuje se i igrani film Posljednja slika o ocu redatelja Stefana Ðordevića. Radi se o koprodukciji Srbije, Hrvatske, Slovenije i Grčke, čiji je hrvatski koproducent Danijel Pek iz Antitalenta. Film je svoju svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Locarnu, a na prošlogodišnjem je Sarajevo Film Festivalu proglašen najboljim kratkometražnim naslovom. 

25. izdanje festivala u Vilniusu otvara francuski film Proxima redateljice Alice Winocour s Evom Green u glavnoj ulozi, a zatvara ga novi film kanadskog redatelja Xaviera Dolana, Matthias & Maxime

Festival Kino Pavasaris ove će se godine u cijelosti održati online, odnosno svi će festivalski filmovi biti dostupni na streaming platformi. Više detalja možete pronaći na službenoj stranici festivala

Međunarodni filmski festival u Vilniusu Kino Pavasaris je u više od dva desetljeća postao najveći i najvažniji filmski događaj u Litvi. U 2019. godini festival je posjetilo 126 827 ljudi, čak 10 tisuća više nego 2018. godine. Program festivala tradicionalno je usredotočen na jake autorske vizije i događaje koji spajaju educiranje publike s filmskom industrijom te pružaju priliku za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova Mater; Udahnut život; Posljednja slika o ocu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.