Hrvatski filmaši odabrani za sudjelovanje u programu Talents Sarajevo

Četrnaesto izdanje programa Talents Sarajevo virtualno će ugostiti 62 perspektivna glumca, snimatelja, redatelja, montažera, filmskog kritičara, producenta i scenarista iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza. Među njima je i osmero hrvatskih filmskih profesionalki i profesionalaca. Program se odvija online, od 14. do 18. kolovoza. 

Ovogodišnji program će se održati pod naslovom 'New Beginnings', a više od trećine ukupnog broja sudionika dolazi iz Grčke (16), Rumunjske (10) i Hrvatske (8). U programu sudjeluje 62 filmska profesionalca iz 14 zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Mađarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije i Turske). 

U skladu sa stavom Sarajevo Film Festivala da se u cilju prevencije pandemije održi u prilagođenom formatu, ovogodišnji Talents Sarajevo neće se održati na festivalskim lokacijama, nego isključivo online. Mogućnost da će novo izdanje Talents Sarajevo biti prilagođeno situaciji uzrokovanoj koronavirusom najavljena je još u travnju, u pozivu za prijave za ovogodišnji program. Ipak, to nije pokolebalo 305 redatelja, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara da se prijave za 'New Beginnings', koji je i najavljen kao forum za istraživanje cijelog niza neposrednih posljedica pandemije na film kao umjetnost i industriju.

Program Talents Sarajevo i ove će godine imati ukupno osam modula: Directors Summit, Producers Summit, Acting Studio, Camera Studio, Editing Studio, Pack&Pitch, Script Station, i Talents Press.

U programu sudjeluje i osam filmskih profesionalki i profesionalaca iz Hrvatske: Tajna Peršić, Lukrecija Tudor i Rok Juričić (glumci), Dalia Alić (producentica), Davor Marenjak (snimatelj); Ivana Perčinlić (montažerka); Andrea Slaviček (scenaristica) i Dina Pokrajac (filmska kritičarka).  

Popis svih sudionika programa možete pronaći na ovoj poveznici.

Talents Sarajevo program je pokrenut u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents. Tijekom proteklih 14 godina postojanja, program se kontinuirano razvijao i postepeno je prerastao u regionalno sjecište za upoznavanje i obuku perspektivnih filmskih radnika. Osim što okuplja mlade filmaše i pruža im priliku za profesionalno usavršavanje, ova platforma sudionike upoznaje s radom etabliranih filmskih stručnjaka, informira ih o suvremenim tokovima u filmskoj industriji i umjetnosti, te ih predstavlja regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici.

Program se održava u sklopu Sarajevo Film Festivala koji traje od 14. do 21. kolovoza, na festivalskim lokacijama i online. Podsjetimo, na festivalu u natjecateljskim programima prikazuju se hrvatski filmovi Mare Andree Štake, Jedna od nas Đure Gavrana, Antiotpad Tina Žanića, Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane PipalAngina Pectoris Filipa Mojzeša i Bez lica Davida Lušičića.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.