Filmske večeri u Močvari: U ime Republike Hrvatske i Buffet Željezara

Filmske večeri u Močvari ugostit će redatelja Gorana Devića povodom premijere njegovog novog dokumentarnog filma na ovogodišnjem ZagrebDoxu U ime Republike Hrvatske, uz projekciju istog filma. Program se održava u ponedjeljak, 11. ožujka, uz besplatan ulaz.

U filmu U ime Republike Hrvatske Goran Dević gledatelje vodi na kafkijansko putovanje aktivista Marka Franciškovića kojeg je Republika Hrvatska tužila i onda elegantno otpisala proglasivši ga ludim. Autor je izjavio kako ovim ostvarenjem 'pokazuje apsurdnost i ludost hrvatskog pravosuđa' što je tek naizgled nova tematika u njegovom opusu jer je oduvijek imao oko za slijepe točke društva obično se inspirirajući svojim rodnim Siskom kojeg je na briljantan način prikazao u još jednom film koji je nastao prošle godine-esejističkim Na vodi koji mu je priskrbio nagradu na uglednom Dok Leipzigu. Na vodi se u hrvatskim kinima počinje prikazivati 15. ožujka, u distribuciji Restart Labela.

Dević je na oduševio i domaće filmske kritičare koji su mu lani dodijelili nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film 2017. za Buffet Željezaru.U njemu se još jednom vraća u svoj Sisak kako bi postavio neugodna pitanja o posttranzicijskom društvu u kojem je svijetla budućnost nešto što se nužno sanja daleko od doma.

Nakon projekcije recentnog U ime Republike Hrvatske Višnja Vukašinović razgovarat će s Goranom Devićem o slijepim pjegama naše svakodnevice kao i optimalnim načinima da se o njima autentično progovori u mediju pokretnih slika nakon čega slijedi projekcija nagrađivanog filma Buffet Željezara.

Više o programu pronađite na Facebook stranici

 Raspored:  
19.30 h vrata
20 h Projekcija – U ime Republike Hrvatske (2018)
20.30 h Razgovor
21.30 h Projekcija - Buffet Željezara (2017)

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.