Filmske večeri u Močvari: Doviđenja, ljeto

U sklopu Filmskih večeri u Močvari 9. rujna u 20 sati prikazat će se filmovi Ljetnikovac Damira Čučića i Posljednji dani ljeta Damira Radića uz gostovanje redatelja, a sve u spomen na ovog ljeta preminulog Krunoslava Heidlera. Ulaz je besplatan, vrata kluba otvaraju se u 19.30, a program počinje u 20 sati.

U spomen na ovog ljeta preminulog Krunoslava Heidlera, dobrog duha nezavisne filmske scene šezdesetih i sedamdesetih, u sklopu Filmskih večeri u Močvari predstavit će se dva nova osebujna filmska putovanja u jednom od kojih je ostvario svoju prvu i posljednju veliku ulogu. Njemu u čast u vrijeme poetičnog babljeg ljeta Filmske večeri u Močvari prikazuju dva niskobudžetna dugometražna filma ljetnog predznaka - Ljetnikovac (2018) Damira Čučića i Posljednje dane ljeta (2019) Damira Radića.

Obojica autora odvažno eksperimentiraju s filmskim jezikom ne bi li igrano filmsku formu odveli s one strane očekivanog i sigurnog, a i međusobno surađuju: Radić je Čučiću glumac, a Čučić Radiću montažer. U Ljetnikovcu slijepi snimatelj dokumentarnih radiodrama poziva protagoniste svojih radova da mu se pridruže u hotelu na osami gdje se kroz intimne razgovore upuštaju u putovanje kroz vlastita traumatična djetinjstva. Neku od verzija sebe u filmu igraju Vojin Perić, Marina Redžepović, Damir Radić i sam Krunoslav Heidler.

Posljednji dani ljeta pak donose priču o kraju jedne ljubavi. Tanja i Antonija došle su tog kasnog ljeta do kraja svog ljubavnog puta na malom imanju pokraj mora, i upravo tad u njihove živote ulazi Ivan, usamljenik u potrazi za smislom kao erosom. Oba filma zagledaju u vrijeme koje se ne može vratiti, a koje se nameće stvarnijim od onog sadašnjeg koje je u izgleda u njegovoj vlasti.

S dvojicom Damira moderatorica Višnja Vukašinović razgovarat će o filmskim fiksacijama vremena kao i potencijalu filmske snimke da prošlost preobrazi u permanentnu sadašnjost te o uspomenama što ih vežu uz neponovljivog Krunoslava Heidlera. A najviše će biti riječi o posljednjim danima ljeta i kako ih vratiti. Barem na čas.

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar, a sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.