'Filmske pripovijesti - dijalog o prošlosti i budućnosti filma' donose Fatalnu ljepotu

U petak, 8. prosinca u 20 sati, u sklopu četvrtog izdanja 'Filmskih pripovijesti - dijaloga o prošlosti i budućnosti filma' u zagrebačkom MM centru na rasporedu je Fatalna ljepota Jeana-Luca Godarda. Gosti su Leonardo Kovačević i Marijan Krivak. Ulaz je slobodan.

Projekt Filmske (pri)povijesti temelji se na Godardovim (Pri)povijestima i mjesto je susreta i razgovora o filmu. Jednom mjesečno u zagrebačkom MM centru prikazuje se jedna epizoda Godardova eseja te se razgovara s domaćim filmolozima kojima je Godardova estetika bliska. U prosincu, 8. prosinca s početkom u 20 sati na rasporedu je epizoda 2B: Fatalna ljepota, koja pojačava svjetlost lica, osobito ženskih, na ekranu i u slikarstvu. Neuhvatljivost fatalne ljepote dovedena je u odnos s mogućom definicijom filma. U razgovoru koji slijedi nakon projekcije sudjeluju Leonardo Kovačević i Marijan Krivak, moderatorica je Višnja Vukašinović.

Video esej Histoire(s) du cinéma slavnog Jeana-Luca Godarda nastajao je od 1988. do 1998., a govori o prirodi samoga filmskoga medija, kao i njegovoj povijesti, ali i povijesti 20. stoljeća čiji je diskurs u potpunosti  interpretativno otvoren te misaono poticajan, jer generira nove načine promišljanja postojećih paradigmi. Godard konstruira niz hipoteza o povijesti filma i povijesti stoljeća miješajući ih kroz slikovne, glazbene, tekstualne i biografske citate. Tako njegove (Pri)povijesti sadrže kolaž isječaka iz 495 različitih filmova, 148 knjiga, romana, eseja, pjesama, 135 slikarskih djela te 93 glazbene kompozicije.

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.