FILMFORUM ZADAR predstavio svoje bogato, drugo izdanje

Drugi FILMFORUM ZADAR održat će se od 23. do 30. kolovoza 2011. godine. Festival otvara ovogodišnji canneski pobjednik, film Terrencea Malicka Drvo života, a zatvara ga novi filmski hit Woodyja Allena Ponoć u Parizu. Oba filma, ujedno i hrvatske premijere, bit će prikazana izvan konkurencije.

U suradnji s bolonjskom kinotekom i World Cinema Foundation Martina Scorsesea u okviru festivala će biti prikazan program Klasici na Jadranu (filmovi Jeana Vigoa, Chadi Abel Salama i Juliena Duviviera), te dva programa posvećena kultnim filmašima. Prvi je tribute to izraelskom redatelju Amosu Gitaiu, a drugi kultnom kataloncu Bigasu Luni koji će ujedno biti i festivalski gost.

U glavnom programu bit će prikazano deset filmova o globalnoj krizi koja se diljem svijeta odražava na različite načine. Među njima su film Paper Birds španjolske redateljske zvijezde Emilia Aragona, Le Havre u režiji Akija Kaurismakija, rumunjski Loverboy Catalina Mitulescua s Adom Condeescu koja je za glavnu ulogu u tom filmu nedavno osvojila Srce Sarajeva, Lea i Darija hrvatskog redatelja Branka Ivande i drugi.

U popratnom dijelu festivala bit će prikazano deset dokumentarnih filmova te jedanaest kratkih filmova, a novost je SCREAM program, zamišljen kao koprodukcijski forum filmske industrije za žanrovski film u Europi. Ovogodišnji festival jedan svoj dan posvećuje sjećanju na Tomislava Pintera, velikog majstora kamere promocijom knjige Blijeda sjećanja izdavačke kuće Durieux, izložbom fotografija i uživanjem u kultnom naslovu Samo jednom se ljubi.

Počasni savjetnik festivala je producent Branko Lustig, a osim njega, filmove će ocjenjivati direktorica  izraelskog festivala u Haifi Pnina Blayer, slavni japanski skladatelj Shigeru Umebayashi, poznat po glazbi koju sklada za redatelja Wong Kar Waija, rumunjska glumica Anamaria Marinca te hrvatski predstavnici Dejan Šorak i Vanja Sviličić.

Zanimljiv popratni program recentnih filmskih špica Forget the Film, Watch the Titles, FILMFORUM ZADAR ostvaruje u suradnji s nizozemskim Submarine Channelom, a u suradnji s arhivom FRAMEPOOL predstavlja se program FIREFLIES kratkih filmova produciranih s arhivskim materijalima iz najvećeg svjetskog privatnog arhiva.

Više o festivalu i programu pronađite na službenim stranicama.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.