Filmaktiv predstavlja Film svima: četvrto izdanje ciklusa filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama

Udruga Filmaktiv u četvrtom izdanju ciklusa filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama pod nazivom Film svima donosi bogat program za sve uzraste u četvrtak, 26. rujna te petak 27. rujna, koji se odvija u dvorani Filodrammatice te u Udruzi gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije. Filmovi su prilagođeni za gluhe i nagluhe osobe, a ulaz na projekcije slobodan.

Program Film svima uključuje relevantne hrvatske dokumentarne i igrane filmove u kojima će zajednički moći uživati svi bez obzira na oštećenje sluha. Ovogodišnji program uključuje film za djecu Moj dida je pao s Marsa, redatelja Dražena Žarković i Marine Andree Škop, nastao u produkciji Studija dim koji u četvrtak, 26. rujna otvara ovogodišnje izdanje Film svima projekcijom u 10 sati u prostoru dvorane Filodrammatica (Korzo 28/1).

Kao i u prethodnim izdanjima festivala, po završetku projekcije filmova za djecu, program se nastavlja kratkom radionicom hrvatskog znakovnog jezika pod vodstvom Ivone Križić.

Drugom projekcijom, koja će biti održana u četvrtak, 26. rujna u 19 sati u Filmskom vrtu Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije (Viktora cara Emina 9), obilježava se i 10. godišnjica studentske blokade, održane u travnju 2009., što je i tema prilagođenog filma Plenumovie redateljica Marte Batinić, Ane Jurčić Sanje Kapidžić, nastalog 2015. u produkciji Filmaktiva.

Posljednja projekcija ovogodišnjeg izdanja Film svima bit će održana u petak, 27. rujna u 19 sati u Filmskom vrtu Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, kad je na programu film redatelja Rajka Grlića iz 2016., Ustav Republike Hrvatske. Ovaj višestruko nagrađeni film nastao je u produkciji Interfilma te koprodukciji In Film (CZ), Revolution Production (MK), Sever&Sever (SI), Film&Music Entertainment (UK), NP7 (HR) te Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Cilj projekta Film svima je prilagodba audiovizualne kulture osobama s oštećenjem sluha te promicanje inkluzivnih kulturnih praksi, a provodi ga udruga Filmaktiv u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije. 

Planirani daljnji razvoj projekta uključuje nastavak prevođenja i prilagodbe filmova te nastavak vođenja medijateke slobodne za korištenje kao i poticaj akterima u kulturi na prilagodbu sadržaja i forme za konzumaciju svih društvenih skupina.

Program se provodi u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Primorsko-goranske županije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.