Film Neželjena baština Irene Škorić pozvan u Europski parlament

Nakon što je dokumentarni film Otto i Hrvati/Otto und die Kroaten scenarista i redatelja Vanje Vinkovića početkom 2015. godine prikazan u Europskom parlamentu u Strasbourgu, film Neželjena baština drugi je hrvatski naslov koji će gostovati u ovoj prestižnoj instituciji. Projekcija će se održati u utorak, 5. prosinca u glavnoj zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu, a prisustvovat će joj i redateljica i scenaristica ovog dokumentarnog filma Irena Škorić.

Poziv je stigao od člana Europskog parlamenta Josepa – Marie Terricabrasa, dopredsjednika European Free Alliance / Group of the Greens u Europskom parlamentu. Nakon projekcije Irena Škorić predstavit će film, a održat će se i debata o jačanju nacionalizma na prostoru Balkana.

Film Neželjena baština do sada je osvojio: 1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu, Nagradu za najbolji dokumentarni film na Ischia film festivalu u Italiji, Posebno priznanje na Accolade global film festivalu u San Diegu, Nagradu za najbolju fotografiju na San Gio' Verona video festivalu u  Veroni,  Nagradu publike na  Forteca International Film Festivalu u  Perastu te Zlatnu nagradu za najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu. Svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine, a hrvatsku ove godine na ZagrebDoxu.

Od 1945.- 1990. godine postavljeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, a neki posebno, vrlo visoke umjetničke vrijednosti te dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica njih, oko tri tisuće. Film Neželjena baština bavi se njihovom sudbinom te promijenjenim društvenim vrijednostima i novim političkim okolnostima koje su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film progovora o ovim umjetničkim djelima koja su pretvorena u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, trajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić a skladatelj Ivo Josipović.

Film se ovaj tjedan prikazuje u službenoj konkurenciji međunarodnog festivala Mediterranean Film Festival Cannes te na otvaranju 12. izdanja sisačke Revije dokumentarnih filmova Fibula.

Naslovne fotografije: Irena Škorić i prizori iz filma Neželjena baština

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.