Europski audiovizualni opservatorij: praćenje podataka o mjerama vezanim uz audiovizualni sektor u kontekstu pandemije virusa COVID-19

Europski audiovizualni opservatorij pokrenuo je istraživački projekt praćenja podataka o donesenim mjerama koje se odnose na europski audiovizualni sektor u kontekstu trenutne pandemije.

Trenutna kriza prouzročena pandemijom virusa COVID-19 rezultirala je neviđenim izazovima za audiovizualni sektor. Kao odgovor na takve okolnosti vlade i gospodarska tijela donose mjere kako bi podržali razne industrije i njihove stručnjake tijekom ovog razdoblja.

U skladu s istim nastojanjima, Europski audiovizualni opservatorij započeo je istraživački projekt praćenja podataka o donesenim mjerama koje se odnose na europski audiovizualni sektor u kontekstu trenutne pandemije. Skupljene podatke ujedinili su u javno dostupnoj tablici u Excelu, koja se svakodnevno nadopunjuje novim podacima o provedenim mjerama. Tablicu je moguće pronaći na službenoj stranici Europskog audiovizualnog opservatorija.  

 Opseg projekta:  
Od sredine ožujka 2020. prate se informacije o posebnim nacionalnim mjerama usmjerenim na podršku audiovizualnom sektoru u 41 državi članici Europskog audiovizualnog opservatorija. Projektom su također obuhvaćene mjere uvedene na razini Europske unije, poput Programa Kreativna Europa te Vijeća Europe (u praćenje je tako uključen i koprodukcijski fond Vijeća Europe Eurimages).

Mjere koje se prate specifične su za audiovizualni sektor i obuhvaćaju mehanizme poput javne podrške, regulacije, industrijskih sporazuma i političkih deklaracija. U slučaju donošenja općenitijih mjera koje se tiču područja kao što je, primjerice, zapošljavanje, one se prate u opsegu njihove konkretne primjene u okviru audiovizualnog sektora.

 Izvori informacija za projekt:  
Kako bi podaci bili brzo prikupljeni te kako bi se osigurala njihova pouzdanost, Europski audiovizualni opservatorij koristi svoju mrežu profesionalnih i institucionalnih izvora informacija u cijeloj Europi:

Informacije skupljene unutar navedene mreže nadopunjavaju se dodatnim istraživanjima Europskog audiovizualnog opservatorija.

 Prikupljeni podaci o mjerama u tablici programa Excel predstavljeni su prema sljedećim kategorijama:  

  • zemljopisno područje (zemlje Europske unije ili druge europske zemlje)
  • zemlja koja je inicirala mjeru
  • vrsta i naziv organizacije koja je provela mjeru (filmski fondovi, nacionalni filmski instituti, ministarstva kulture i dr.)
  • vrsta inicijative (smjernice ili nacionalna mjera)
  • sektor usmjeren na mjere (produkcija, filmska distribucija, događanja i sl.)
  • područje utjecaja mjere (izravna javna podrška, podrška tvrtkama, autorima i sl.)
  • vrsta mjere (odgoda plaćanja poreza, dodjela sredstava, odgoda rokova i sl.)
  • poveznica do izvornog teksta za svaku mjeru.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.